A jövőben csak öntözéssel lehet hibrid kukoricát előállítani

2022.06.02

Szárazságtűrés és öntözés: ez két kulcsszó a jövőre nézve. A vetőmagárak jelentősen nem változtak az idén, de az előrejelzések szerint jövőre nagyot ugrik majd az áruk. És akkor nem lesz mindegy, hogy milyen a minőség, mit bír, mire rezisztens az elvetésre váró mag és a növény.

A hazai vetőmagfajták kiváló minőségűek, hibridkukoricánál például nagyon fontos, hogy szárazságtűrő legyen az egyre csapadékszegényebbé váló hazai környezetben. Ilyen kukoricákkal kísérleteznek a nemesítők is. Erről hangzott el részletes összeállítás a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában a mai napon. Ebben Rádi Feriz, a Pannon Genetics vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon óvatosan kell kezelni ezt a jelenséget, mert a kukorica genetikai lehetőségei végesek, sosem lesz belőlük kaktusz, vagy pálmafa. Tehát azokat a marketing szövegeket, miszerint a sivatagi körülmények között is megél és alig kell neki csapadék, nem kell elhinni. -Nyilván a nemesítőknek nagyon komoly feladatot ad, hogy ezekhez a szélsőséges körülmények közé tudjanak megfelelő fajtákat kínálni -tette hozzá.

"A fiatal szakemberek ma jobbára a magánszektorban dolgoznak és nemesítenek, hiszen az állami nemesítés pénz szűkében van. Szerencsére a cégeknél dolgozó fiatalok most is öregbítik a szektor hírnevét".

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke szerint tudomásul kell venni, hogy az állami nemesítésre fordított pénz szinte eltűnt, a versenytársak pedig célorientált és komoly pénzügyi háttérrel rendelkező magáncégek. Náluk a fejlesztésre és az innovációra fordított pénz az árbevétel arányában nagyon magas. Ez a magyar intézetekre nem mondható el. De a szakmai munka nem áll meg: a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Termék Tanács nemrégiben állapodott meg a Kirgiz Vetőmag Szervezettel. Nem csak szakmai segítséget adhatunk a Közép-ázsiai országnak, de nagyobb export piacot is nyerhetünk a közös munka révén. És ami szintén fontos a hazai vetőmaggyártásban, hogy a magyar gazdák több hazai fajtával próbálkozzanak, hiszen jelen pillanatban több megy külföldre, mint amennyi itthon kerül a földbe.

Ezen maguk a nemesítők is szívesen változtatnának, mert jó lenne, ha itthon stabil piaca lenne a magyar búza- és kukorica fajtáknak. Az árak idén még nem változnak, drasztikus emelkedést jövőre várnak a gazdák. Az agrártárca által most előtérbe helyezett öntözés kiemelt fontosságú lesz, mert enélkül a jövőben hazánk területén nem lehet majd hibrid kukoricát előállítani.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció