A biostimulátor fokozza a növényvédőszerek hatékonyságát

2022.03.09

Az utóbbi időszakban egyes vetőmagvak ára a duplájára, míg a műtrágya ára akár a négyszeresére is emelkedett. Az Európai Unió pedig folyamatosan csökkenti a szintén megdrágult, használható növényvédő szerek listáját.

Ez több szempontból is új kihívást jelent a gazdáknak, akik keresik azt az utat, hogyan lehet mérsékelni a költségeket és gazdaságosabbá tenni a termelést. De az sem mellékes szempont, hogy egészséges élelmiszer kerüljön az emberek asztalára. Deme János szaktanácsadó, gazdálkodó szerint főleg a nagy beruházás igényű kultúrákban merül fel a kérdés, hogy folytassák-e tovább a termelést. Az áremelkedések ugyanis arra kényszerítik a gazdálkodókat, hogy ha nagy értéket helyeznek ki a szántóföldre hektáronként, akkor a biztos megtérülés érdekében más technológiai elemeket is be kell vetniük, hogy eredményes, gazdaságos legyen a termelés.

-Vannak olyan kiegészítő anyagok, amelyekről korábban azt gondoltuk: nélkülözhetők a szántóföldi növénytermesztésben, ilyenek például a biostimulátorok. Az elmúlt évek azonban rámutattak arra - főleg az időjárás változás miatt -, hogy ezeket a stimulátorokat a technológiai rendeltetésük szerint érdemes alkalmazni -hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint ezeknek az előtérbe helyezése megváltoztathatja a növényvédő szerek felhasználását. Ezeknek a listája köztudottan folyamatosan rövidül. Nem kiváltja, vagy helyettesíti, hanem azoknak a hatékonyságát fokozza, tehát egyetlen egységnyi műtrágya jobban hasznosul, ha ilyen anyagokat használunk. A növényvédelmi problémák is csökkenthetők, vagy az adott szerek hatékonyabbá válnak, aminek az lesz a következménye, hogy jobb kondícióba kerül a növény, vagy a termésátlaga is kedvezőbb szintet ér el.

A biostimulátorok olyan természetes eredetű, növényi kivonatokat, szerves anyagokat, vitaminokat tartalmazó készítmények, melyek célja a növények életciklusaihoz igazodóan a növényi kondíció fokozása, a minőség javítása. Hatásukra javul a kész árú minősége.

Egészségesebbek lesznek ezek a termények a biostimulátorokkal. Ha a növény biológia egyensúlyban van, akkor jobban érzi magát, több tápanyagot vesz fel, tehát a beltartalmi értékei is megváltoznak.

Növényvédőszer.hu - Kommunikáció