Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Folyamatos gombabetegségek: alma tűzelhalás, puszpángmoly!

2024.04.16

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartogat meglepetést a számunkra, mert a megszokotthoz képest nagyobb ütemben fejlődnek, növekednek a növényeink. A felszívódó készítmények felhígulnak a hirtelen meghízó növényekben, a kontakt növényvédő szerek bevonatában pedig „lyukak” keletkeznek a gyorsan kiterülő leveleken. Mindkét esetben védelem nélkül maradnak a fáink, bokraink. Tehát az idei tavaszon gyakoribb ismétléssel, permetezéssel tudunk védekezni a károsítók ellen.

Továbbra is a gombákra kell a leginkább figyelni. A virágzó csonthéjasokon (elősorban a meggynél) még mindig aktuális a virágfertőző monília elleni védekezés. Amennyiben a virágzó kajszikat sikerült megmenteni a moníliától, akkor a hajtások védelme miatt ismételni kell a permetezést a kisleveles fákon is..

A varasodás fertőzésnek a veszélye sem csökkent, az időjárásunk továbbra is biztosítja a levélnedvességet és a megfelelő hőmérsékletet a terjedéséhez.

Beteg rügyekből korcs virágok! A mai fotó permetezetlen, lisztharmatos Jonathán almafán készült. Nem csökkent a fertőzési nyomás, ismételjék a védekezést a fogékony fajtákon.

Lisztharmatos Jonathán fa képe

A 04.10-én fotózott őszibarackot sem permetezték, minden levele fodros, torzult volt a tafrinától. Egy nemrég kibújt fiatal levelén látható friss tünet azt bizonyítja, hogy még nem múlt el a veszély!

Őszibarack tafirnás betegsége a képen

Minden olyan gomba és baktérium támadhat, melyek a nedves, meleg vagy változékony időjárásnál indítják a fertőzésüket. Pl. a csonthéjasok és a szamóca levélbetegségei. Lsd. Korábbi növényvédelmi előrejelzések.

Almatermésűek tűzelhalásos betegsége

A műszeres előrejelzések szerint almatermésűek tűzelhalását okozó baktérium /Erwinia amylovora/ fertőzési veszélye: ++++ . Virágzásban fertőz. Az Aliette 80 WG és néhány rézkészítmény engedélyezett ellene.

A rezek használatát minden virágzó növénynél meg kell gondolni! Végezzenek próbapermetezést, mert még a kis termést is megperzselheti.

Almánál a viaszréteg kialakulásáig (kb. a termés diónagyságáig) vagy a viaszréteget lemosó esőket követően is megégetheti az érzékeny fajták gyümölcseit. Megoldás még tűzelhalás ellen a Blossom Protect „bioszer”, mely egy számunkra hasznos gombát tartalmaz és biztosan nem perzsel.

Kibújt a selyemfényű puszpángmoly

Óbudán március 28-án találtam meg a téli hernyófészkéből kibújó selyemfényű puszpángmoly hernyót. Nem késlekedtek a permetezéssel, az április 7-én lefényképezett lárva már nem rágja tovább a buxusbokrot.

Selyemfényű puszpángmoly lárvája a képen

Ha Önök még nem adták fel a puszpángok megmentését, akkor permetezni kell. Nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet. A fiatal hernyók ellen a Dipel DF(Foray 76B, Lepinox Plus, stb.), később  pl. a Decis, a Karate Zeon 5 CS, a Mospilan 20 SG hatásosak.Tapadásfokozót is keverjenek a permetléhez!

 


 


Kapcsolódó cikkek:


A mandula károsítói és növényvédelme

A mandula a mediterráneum és a szubtrópusi övezet tipikus növénye. A világon a mandula a legjelentősebb mérsékelt égövi csonthéjas gyümölcsfaj, világtermelése meghaladja az évi 2 millió tonnás termésmennyiséget. A világ mandulatermésének feléért az Amerikai Egyesült Államok felel, ezt követi Spanyolország és Olaszország. A gyümölcs magas energiatartalma az 52% körüli olaj, 7%-os szénhidrát és körülbelül 28%-os fehérjetartalomnak köszönhető.

A poloskaszagú szilvadarázs fajok csapdázása

A poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést már a szilva virágzásakor meg kell kezdeni. A szilvadarazsak rajzása fehér színű ragacslapok kihelyezésével ellenőrizhető, melyeket a szilva virágzása előtt már ki kell kihelyezni. Mivel a tavalyi évben jelentős kárt okoztak a kertekben, így Zsigó György növényorvos és csapata idén a poloskaszagú szilvadarázs fajokat is csapdázta a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig.

Termésnövelők, növényvédő szerek. Itt a változás

A termésnövelő anyagokkal kapcsolatban az engedély-tulajdonosoknak, a kereskedőknek és a vásárlóknak is jelentős változásokat hozott az idén életbe lépett új jogszabály. A gazdaboltok hatósági ellenőrzései leegyszerűsödnek, a vásárlóknak sem kell az termékek címkéjén pl. az engedély hatályát keresgélni. Bemásoltam a NÉBIH március 18-i ismertetőjét, melyben az aláhúzásokkal emelem ki a legfontosabbnak ítélt részeket - tájékoztatja a novenyvedoszer.hu -t Zsigó György, növényorvos.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.