Az elmúlt időszakban több külföldi tulajdonú országos kiskereskedelmi lánc is vállalta, hogy egyes termékek esetében előnyben részesíti a magyar árucikkek forgalmazását. Ez elsősorban a tejet és a húsféleségeket érintené. Ennek ellenére még mindig sok az import termék az üzletek polcain. Ezen a kereskedelmi gyakorlaton szeretnének változtatni a szakmai szervezetek.
Ezek közé tartozik a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amelynek ügyvezető igazgatója Harcz Zoltán azt nyilatkozta a kereskedelmi láncok szándékával kapcsolatban, hogy a tejpiac is folyamatosan ingadozik, de alapvetően a szakma képes lenne megtermelni a belső szükségleteinket. -Exportra szállítunk nyers tejet és késztermékeket is, amelyeket sajt, joghurt és vaj formájában importálunk. Van még hová fejlődni, amelyhez innovatív tejfeldolgozó beruházásokra lenne szükség és a jelenlegi szinten kellene tartani a tejtermelést, vagy akár bővíteni is lehetne azt –tette hozzá.
Az kétségtelen, hogy tovább bővült a magyar élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi üzletek polcain. A különböző védjegyrendszerek bevezetése, a tudatos vásárlói szokások és a szigorú hazai élelmiszerbiztonság garancia arra, hogy a magyar élelmiszerek kiváló minőségűek. Az egyik országos kiskereskedelmi üzletlánc vállalta, hogy egyes termékcsoportokból kizárólag hazai előállítású élelmiszereket tart a polcain. Ez biztos piacot, tervezhető jövőt jelent a magyar termelőknek és élelmiszer feldolgozóknak. Az úgynevezett dömping áras import termékek ugyanakkor sem minőségben, sem pedig frissességben nem tudják felvenni a versenyt a magyar élelmiszerekkel. Emellett rombolják a hazai piacot, rontják a magyar élelmiszerelőállítók és mezőgazdasági vállalkozások versenyképességét is. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint mindig akadnak olyan tejipari cégek Európában, amelyek nagy készletet halmoznak fel a raktárjaiban valamilyen termékéből, de létezik olyan spanyol, vagy német vállalat, amelynek megtelik a fagyasztója hússal, s ezeket a keleti országok felé irányítják. Ilyen piaci zavarokra fel kell készülni.
Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ... ➜
Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí... ➜
A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő... ➜
Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel... ➜
Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.