Egyre kevesebb a sertéstelep idehaza és Európában is, pedig lenne kereslet a jó fajta, minőségi, feldolgozott termékekre. Már évekkel korábban kikiáltották a sertéshúst egészségtelen élelmiszernek és úgy tűnik, hatott a kampány, Ennek az lett a következménye, hogy évről-évre csökken az állatállomány és a sertéstartók száma is. Az unióban 2012 és 2022 között az állomány hat százaléka tűnt el, de itthon is hasonló a helyzet, de nem csak az étkezési szokások megváltozása az oka ennek.
Olaszországon és Spanyolországon kívül szinte mindenhol csökkent a sertésállomány, hazai viszonylatban is egyértelmű visszaesést látnak a szakemberek. Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint elég volt két év ahhoz, hogy az ágazat ilyen rossz helyzetbe kerüljön, de annyira azért nem rossz a helyzet, mint a nyugat-európai országokban. Hozzátette: több tényező is befolyásolta a hazai állomány csökkenését, de a másik oldalról időközben beértek az elmúlt évek vidékfejlesztési programjai és beruházási támogatásai, tehát a tenyésztéshez szükséges különböző fejlesztések megvalósultak. Hatékonyságban előrelépett a sertéságazat, vagyis kevesebb kocával több hízót tudunk előállítani, mert nincs annyi kocára szükség ugyanazon termelési színvonal fenntartásához. Az idei év tehát jövedelmező a sertéságazat számára.
-Az étkezési szokások megváltozása és a sertéshús elleni negatív kampány miatt nem annyira népszerű a hazai lakosság körében, mint harminc-negyven éve. Ezzel a folyamattal meg kell küzdenünk. A sertéshús ára időközben emelkedett, ezért nem mindenki tudja megengedni magának, hogy hetente többször sertéshúst vásároljon, de figyelembe kell venni, hogy a fiatalabb korosztály kevesebb sertéshúst fogyaszt, mint az idősebb generáció. Németországban például az utóbbi öt évben tíz kilogrammal csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás, ez egyértelműen a kormányzati politikának és a zöld szervezetek lejárató kampányának is betudható. Idehaza ennyire drasztikus sertéshúsfogyasztás csökkenésről nem kell beszélni, de tíz százalékos visszaesésre biztosan kell számítani -összegezte tapasztalatait Fitos Gábor.
Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/nem-allt-meg-a-serteshus-aranak-emelkedese
A hideg beköszönte a disznóvágások ideje is egyben. Ez az időszak segíthet az értékesítésben. Magyarországon egyre kevesebben tartanak disznókat, de a hagyományos magyar konyha azért nem hagyja magát legyűrni, különösen így az év végi ünnepek előtt megugrik a disznóhús iránti kereslet.
Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések.... ➜
Zsigó György növényorvos összegyűjtötte az előző tájékoztató óta történt változásokat. Tehát csak a NÉBIH által hivatalosan is kiadott III. kategóriás engedé... ➜
A kutatók új megközelítést alkalmazva, vegyszerek nélkül próbálják felvenni harcot a tuják legnagyobb ellenségével, a borókaszúval szemben. Ez az apró rovar nem csa... ➜
Európa-szerte emelkednek a gabonaárak, így a gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és a készleteik értékesítésére is. Erre fig... ➜
A csigák jelenlétének kedvez a mostani, csapadékosabb időjárás. A kertekben jelentős kártételükkel lehet számolni, a növények leveleit, szárait, terméseit megrágja... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.