Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Megkezdődött a selyemfényű puszpángmoly támadása. Itt vannak a legújabb fogási adatok

2024.04.24

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) mintegy 10 éve telepedett meg hazánkban, mára már mindenhol megtalálható. Behurcolt kártevő, Európába azonos időben került be, élő konténeres puszpáng növényekkel terjedt el. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő selyemfényű puszpángmoly csapdahálózat fogási adatai alapján már 04.16-án megjelentek a faj lepkéi, ami egyre több gondot okoz a díszkertészeknek és a buxus- és puszpáng tulajdonosoknak is. Cikkünkben mutatjuk a legújabb, 04.23-i fogási adatokat.

A selyemfényű puszpángmoly évente 2-3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A kifejlett egyedek szétnyitott szárnyakkal elérik a 4 centimétert, színük fehéres és szárnyukat körben széles barnás szegély övezi.

Kép forrása: wikipédia

Selyemfényű puszpángmoly fogási adatai

Az első lepkenemzedék megkezdte rajzását, a peterakásuk megkezdődött. A 2. lepkenemzedék nyár közepén július vége és augusztus eleje idején szokott tömegesen megjelenni, ennek kártétele augusztusban tetőzik. Szeptember 2. felében még kifejlődnek a 3. nemzedék lepkéi is. Mindez az aktuális nyár időjárásának függvényében történik.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő selyemfényű puszpángmoly csapdahálózat fogási adatai a Magyar Díszkertész szövetség honlapjáról elérhető, az alábbi linkre kattintva:

https://www.diszkerteszek.hu/files/A_BUXUS_20240424.pdf?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1zmedAXlWat3Bzes0p6u4H1Xxu4aPR97bK23ExyEzgtCrpBETf7LIzyR0_aem_AWKpt9QwGC787ajG25QlczpsONFxm2RXXdfp9VdX9tF31rjwsKRuS1YEWWiAXOXlJii5xW9H0UeFNZN2xLOhuFPR

Kártétele

A lárváik zöld színűek, teljes fejlettségükben a 4 cm-es méretet is meghaladhatják. A fejlett lárvák feketés csíkokkal mintázottak, fejük fekete. A petékből kikelő fiatal lárvák aprók, 4-5 mm nagyságúak csupán, rejtetten élnek, két levelet összeszőnek, abban húzódnak meg. A kis lárvák a levelek egyik oldalát rágják, a levelek bőrszövetét fogyasztják csupán, úgynevezett ablakos rágásképet okoznak - írja a dr. Némethy Zsuzsanna a novenydoktor.hu oldalán.

A növekvő lárvák étvágya, kártétele a nagyságukkal felgyorsul, a 2 cm-nél nagyobb hernyók már karéjozzák a leveleket, a levelek széléből nagy darabokat rágnak ki. A nagy lárvák is összeszőtt levelek között húzódnak meg, amikor nem táplálkoznak.

Kép forrása: pixabay

A kifejlett lárvák az összeszövött levelek védelmében bábozódnak, majd 2-3 hét múlva a bábokból kirepülnek a lepkék. A lepkék fényre érzékenyek, este lámpafényre repülnek, a buxusok közelében működő lámpa fénye sok egyedet odavonz.

A védekezés lehetőségei

Észlelésük esetén, ha gócokban jelent meg, minél előbb el kell távolítani a lárvával fertőzött hajtásokat és megsemmisíteni azokat. Házi kertben ez a védekezési mód általában eredményes, amennyiben folyamatosan történik a „vadászatuk”. Később folyamatosan figyelni kell a bokrokon jelenlétüket, mert őszig szinte folyamatos károsításukkal számolni kell.

Újabb védekezési lehetőségek is elérhetőkké váltak a pete fürkészek mesterséges szaporításával és kereskedelemi forgalomba hozásával.

Ezek az apró méretű parazita fürkészdarazsak csak a lepkék petéit támadják meg, azokba helyezik petéiket, melyekből nem fog kifejlődni az életképes lárva, ami károsítaná a bokrot.

Hátránya a módszernek, hogy a fürkészdarazsak 3-4 hetes élet után elpusztulnak, betelepítésüket 4 hetente meg kell ismételni. Segítségükkel viszont vegyszermentesen kezelhető, kivédhető a lárvák kártétele.

A kártevő elleni kémiai védekezés a fiatal lárvák ellen hatásos elsősorban. Ezért kell figyelemmel kísérni a jelenlétüket, és az 1-2 cm-nél nem nagyobb lárvák ellen permetezni a hatékonyság érdekében. A buxus levelei viaszosak, sima felszínűek, a permetlé cseppek leperegnek róluk, ezért tapadást segítő adalékanyagot kell a permetléhez adagolni. A bokor belsejébe is, annak teljes mélységébe be kell juttatni a permetlevet, ellenkező esetben az ott meghúzódó rovarok fennmaradnak.

 


Kapcsolódó cikkek:


Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.16-án

Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőösszegszámításra és a rajzás megfigyelésére alapul.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.