Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.19

Indulhat a harc a poloskák ellen

2024.04.30

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák. Kóbor Péter, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének entomológusa beszélt a HUN-REN oldalának a tavaszi poloskainvázióról. Sokan már most nagy számban érzékelik a rovarok megjelenését otthonukban.

Hazánkban mintegy 900 poloskafaj él, manapság azonban a poloska szó hallatán a többség az ázsiai márványospoloskára asszociál. Az inváziós, délkelet-ázsiai eredetű rovarokat évente kétszer, ősszel és tavasszal lehet nagy számban megfigyelni, előbbi periódusban téli pihenőre vonulnak az épületekbe, utóbbi időszakban pedig az áttelelt egyedek rajzanak ki.

A hirtelen jött áprilisi nyár akár még vissza is üthet a szempontjukból.

„Ha a gyors felmelegedés miatt a tartalékaikat egyébként már teljesen felélt állatok ugyanis befejezik a telelést és kirajzanak, viszont még nincsen elég táplálékforrás, s ráadásul közben bejön egy hűvösebb időszak és a növények virágzása megreked, akkor a poloskák egy jelentős része éhen halhat” – nyilatkozta Kóbor Péter.

Az ázsiai márványpoloskák különösen szeretik a lakóhelyek rejtekeit, repedéseit, a kutatások alapján pedig úgynevezett telelő feromont választanak ki, amellyel odacsalogatják fajtársaikat. Összegyűlve aztán csápjukkal dobolva kommunikálnak egymással, sűrű, szigetelő és mechanikai védelmet nyújtó csoportokat alakítva ki.

Fotó: HUN-REN

Az ázsiai márványospoloskák száma ma már felülmúlja az őshonos poloskákét, az éghajlatváltozás miatt pedig egyre kedvezőbbek számukra az itteni körülmények. Régiónkban ráadásul nincsenek jelen azok a kórokozók, élősködők, illetve ragadozók, amelyek szabályoznák a populációik egyedszámát.

Egy közösségi adatgyűjtésen alapuló, még zajló felmérés előzetes adatai alapján Magyarországon egyelőre a kiskertekben okoznak problémát az inváziós rovarok, ott viszont jelentős a károkozásuk, többek között a paradicsomot és az almát pusztítják. Az Egyesült Államokban már dollártízmilliókban mérhető az általuk okozott mezőgazdasági kár.

Így védekezzünk ellenük

A poloskák jól bírják a permetezést, a helyzetet pedig bonyolítja, hogy legszívesebben a szüret előtt álló gyümölcsöket támadják, így a rovarölők használata eleve nem segítene a hosszú kivárási idő miatt. Kémiai védekezésük, jellegzetes bűzanyaguk miatt természetes ellenséget sem találnak maguknak.

A kutatók intenzíven keresik a hatékony védekezési módszereket, többek között HUN-REN ATK Növényvédelmi Intézetében. Mivel a kártevők a sötét helyeket keresik, egy fűtött fekete dobozt helyeztek ki, amelyben igen nagy számban gyűltek össze, innen azonban még hosszú az út egy költséghatékony, általánosan alkalmazható poloskabefogó kifejlesztéséhez. 

Az invázió ellen Kóbor Péter szerint a legjobban jól záródó, erős szúnyoghálóval védekezhetünk, de az is hasznos, ha a kertben kiteregetett ruhákat jól kirázzuk, mielőtt behozzuk a lakásba.

Az összeporszívózás ugyancsak nem elvetendő: van, aki egy harisnyát tesz a porszívócsőbe, ami szépen összegyűjti a lakásba jutott egyedeket.

A szakértő úgy véli, az elkövetkező időszakban általánossá fognak válni a poloskák mostanában tapasztalt rajzásai, ugyanakkor a jelenleginél erősebb jelenlétük már nem várható.

A közösségi oldalakon van, aki arról számol be, hogy az erdőben vagy az udvaron megcsípte egy poloska. A kutató kiemelte: erre a szintén betelepült, a parkokban is előforduló platán csipkéspoloska képes, amely a levelekről lehullva esetenként végezhet bőrirritációra képes próbaszúrásokat.

Arra kérdésre, hogy több lesz-e poloska idén, a szakértő szerint még nem lehet érdemben válaszolni: A felszaporodásukat egy kicsit gátolhatják az aszályos nyári időszakok, amikor a lárvák „belesülnek” a bőrükbe, de ezen kívül rengeteg tényező befolyásolja majd, hogy idén mekkora szaporulattal kell számolni.

 


Kapcsolódó cikkek:


Szaglásukkal csalhatjuk el a hernyókat a terményekről

A hernyók a csápjaik segítségével szagolják ki az élelmükként szolgáló növényeket, és azt is, hogy vajon biztonságban rághatnak-e, vagy valami veszély vár rájuk. A Wageningeni Egyetem...


Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.