Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Termelői piac a XXI. Században: szakmai napot és piacbemutatót szervez a NAK

2024.04.23

Termelői piac a XXI. században címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem. A május 7-én a Budapesti Corvinus Egyetem megrendezett eseményen a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő, a termelői piacok trendje és sikere mellett a termelők piacra jutása, és a piacon maradáshoz szükséges feltételek kerülnek a középpontba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt céljának tekinti a kistermelők támogatását, piacra jutásának elősegítését és tájékoztatását. A NAK nyilvántartja a termelői piacokat, a kamara számos termelői piac megnyitásában közreműködött az elmúlt években, azzal a céllal, hogy támogassa és népszerűsítse a hazai termékeket, hogy a fogyasztók asztalára megbízható, kiváló minőségű magyar termékek kerüljenek.

Kép forrása: mnvh.hu

Ebben a szellemben szervez 2024. május 7-én Termelői piacok a XXI. században című szakmai rendezvényt a NAK a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve. 

A rendezvényen számos szakmai előadásra sor kerül, melyek a fenntarthatóság, a környezettudatos jövő, a helyi termelői piacokat érintő nemzetközi és hazai trendje és sikere mellett a termelők piacra jutására, és a piacon maradás feltételeihez szükséges ismeretátadásra fókuszálnak. 
Szó lesz a helyszínválasztásról és a piacok helyi gazdaságra gyakorolt hatásáról, a különféle piactípusokról is. 

A Budapesti Corvinus Egyetem kutatási projekt keretein belül készült fogyasztói felmérések alapján rávilágít arra, hogy kik azok a vásárlók, akik látogatják a modern termelői piacokat. Nemzetközi kitekintés keretében mutatja be a tipikus termelői piacra járó fogyasztók legfontosabb jellemzőit és tulajdonságait.

A gazdálkodók mindezek mellett tájékozódhatnak a csomagolási technikákról, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről, valamint a termelői hálózatok kialakításáról is. 

A rendezvény ideje alatt termelői piacbemutató is várja az érdeklődőket. Bemutatkoznak a termelők, a látogatók megismerhetik gazdaságuk sajátosságait, termék-előállításuk és értékesítésük sikerét és nem utolsó sorban megkóstolhatják az általuk előállított termékeket. 

Összességében a rendezvény hasznos előadásokkal és információkkal szolgál mind a piacokon értékesítő termelőknek, mind pedig a termelői piacok szervezőinek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció ezen a linken érhető el.


Kapcsolódó cikkek:


Itt a fordulat: árcsökkenés látszik a zöldségpiacon

Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés folytatódhat a hazai termékek megjelenésével. - írja a világgazdaság, vg.hu.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.