A minőségre való törekvésnek prioritást kell élveznie a pálinkakészítés során – mondta Ács Sándor pálinkamester a nemrégiben rendezett pálinka napi ünnepségen. Megfelelő mennyiségű prémiumpálinkával a magyar piac határait is át tudják lépni a pálinkamesterek. Szükség is lehet a horgony exportvizeken való kidobására, a magyar lakosság ugyanis, megcáfolva a sztereotípiát, nem fogyaszt eleget a nemzeti italból.
Egy nemrégiben közzétett kimutatás szerintugyanis amagyarok körében rohamosan csökken a pálinkát fogyasztók száma, így a nemzetközi terjeszkedés fontos lehet a hungarikumnak számító nedű készítői számára. Pedig, ha alkoholról van szó, nem kell félteni a magyarokat, mégis országszerte egyre inkább csökken a pálinkafogyasztás. Ennek ellentmond egy felfelé ívelő folyamat, ugyanismajdnem hétszázezer honfitársunk éves cseresznye, meggy és szilva fogyasztását Gödöllőn termelik meg.
A 245 hektár termő gyümölcsös és a 36 hektár telepítése, valamint a 31 hektár balatoni termő szőlő és az idén telepített 8,4 hektár a volumenét tekintve talán jelentéktelen, de ha egy kicsit a számok mögé nézünk, akkor vélhetően másképp látjuk a gyümölcstermesztés jelentőségét. Ennek érzékeltetésére kértük Zimmermann Istvánt, a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagját, akivel a számok mögé néztünk. Eszerint a Gödöllői Tangazdaság nagygombosi területén lévő 245 hektár termő gyümölcsös 1541 tonna gyümölcsöt adott úgy, hogy a 31 hektár kajszi ültetvény például tavaly tavasszal, virágzáskor teljesen elfagyott és így semmit nem termett. Cseresznyéből 508 tonna termett, itt a fő fajta a Bigarreau Burlat és a Germersdorfi óriás, a meggy termés 788 tonna volt, a fő fajta az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös, a Debreceni bőtermő és a Kántorjánosi. A fenti két gyümölcsfajon felül még tavaly 245 tonna szilvát sikerült szüretelni.
- Az elmúlt évek statisztikáit nézve a fenti három gyümölcsből az egy főre jutó magyarországi fogyasztás 2,3 kg/fő/év. Ez a 10 millió honfitársunkat tekintve 23 millió kg/év és ebből a holding termelt meg tavaly 1.541.000 kilót, ami 6,7 százalék. Ez azt is jelenti, hogy 670.000 honfitársunk éves cseresznye, meggy és szilva fogyasztását – összevonva – Gödöllőn termeljük meg -értékelte a szakember.
A fentieket figyelembe véve döntött úgy a Talentis Agro vezetése, hogy az említett gyümölcsfajokból tovább telepít: így tavaly 26 hektár meggyet ültetett gépi betakarításra – Érdi bőtermő és Kántorjánosi fajtákat –, illetve tíz hektár kajszit friss fogyasztásra – Tsunami, Spring Blush és Lady Cot fajtákat.
A hernyók a csápjaik segítségével szagolják ki az élelmükként szolgáló növényeket, és azt is, hogy vajon biztonságban rághatnak-e, vagy valami veszély vár rájuk. A Wageningeni Egyetem főként a mezőgazdasági célú kutatásairól ismert, a hernyók szaglásával végzett vizsgálataik sem lógnak ki ebből a sorból: az eredmények segíthetnek a vegyszermentes növényvédelemben. - írja a National Geographic az ng.24.hu oldalán.... ➜
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.