Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Most kell megakadályozni a szőlő lisztharmatot

2024.04.18

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos.

Tavaly május 21-én írtam az első szőlős felhívást. Az idén három-négy héttel korábban fakadtak a szőlők és úgy tűnik, hogy nem állt le, intenzíven növekszik, fejlődik. A fotó kedden készült egy fejművelésű tőkén (1. kép). A kertész helyesen járt el, mert ezen a fejlett levelű növényen már elvégezte az első permetezést. Ő már valószínűleg lisztharmatmentes levelekkel várhatja a virágzást, mely a fertőzés szempontjából a legérzékenyebb fejlődési fázis. A Mátrában vagy pl. az egri borvidéken viszont csak most érkezett el az első permetezés ideje.

Fotó: Zsigó György, árprilis 16-i fotó egy fejművelésű tőkéről

A szőlő lisztharmat fertőzése

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást. Valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák. (Ezért sorolja néhány szakkönyv a nyárvégi lomblemosást már a következő évi permetezésekhez, mert ezzel már a következő termést védem…)

Azonban a gombaképletek egy része már a nyár folyamán is beérik, fekete, keményfalú göbbé alakul. Ebben a fázisban már nem hat rájuk a kénes-olajos lomblemosás.

Ezek az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, a támberendezésre és innen, a saját növényünkről pattannak ki az első fertőzést kiváltó ivaros spórák. Tehát a lisztharmat valamilyen szintű fertőzésére mindenkinek számítani kell.

Mikor és hogyan védekezzünk a lisztharmat fertőzés ellen?

A megszokott gyakorlat szerint virágzásig csak a kontakt kénes gombaölőket használtuk. Ma már a nagyüzemek biztonságból adagolnak a kén mellé felszívódó (szisztemikus) lisztharmat elleni gombaölőt az első kezeléshez is.

Fotó: Zsigó György: lisztharmatfertőzés szőlőn

Hasonlóan járhat el az a kertbarát is, aki ritkábban jut ki a szőlőjéhez vagy erős fertőzéssel zárta a tavalyi évet.
Aki virágzásig meg tudja védeni a leveleket a kénes gombaölőkkel, az a kertész a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a virágzás után néhányszor ismételjen a felszívódókkal. Ez az ún. szisztemikus blokk.

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatjuk, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG. stb. Folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények pl. az Oroganic vagy más néven a Prev Gold, stb. Ezek „bioszerek” akárcsak a Vitisan SP és az antagonista gombát tartalmazó Romeo.

Felszívódó pl. a Topas 100 EC (II. kateg.), a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Quadris is engedélyezett, de inkább csak szürkepenészre ajánlom.)

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

A permetezések indításában és ismétlésében csak a szőlősgazda tud dönteni.

A kert fekvése, a helyi időjárás alakulása, a fajták fogékonysága és a védekezésre használt gombaölő szerek ismerete nélkül nehéz lenne szaktanácsot adni a távolból. Mindvégig követni kell a gombát a fürtön, de a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, melyekről a bekezdésben is írtam.
A levelek egészségére azért is figyeljünk, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba. A továbbiakban, a nyár folyamán is a felsorolt gombaölők közül választhatunk.
A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, nem repednek ki, nem alakulnak ki a sérves bogyók. Átlagos évben ekkortól a kéntartalmúakkal is meg lehet védeni a szőlőt.


Kapcsolódó cikkek:


Monília, levéltetű, lisztharmat: ezek az aktuális kihívások

Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.