Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Aktuális kihívások: levéltetű, körtebolha

2024.04.25

Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő csapadékzóna végre jelentősebb esőt hozott. A változás hatására várhatóan ismét megugrik a betegségek és rovarkártevők okozta növényvédelmi események száma. - figyelmeztet legújabb kertészeti előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Almatermésűek

Almatermésű gyümölcsöseinkben a hideg és az alacsony relatív páratartalom miatt lecsökkent az almafavarasodás és az erwiniás tűzelhalás fertőzés veszélye, ugyanígy alig változott a lisztharmat fertőzés, egyébként igen magas fertőzési szintje. A most emelkedésnek indult hőmérséklet és magasabb páratartalom, valamint a többórás levélnedvesség borítás ismét felerősíti a lehűlés előtti fertőzési folyamatokat. Emiatt intenzív védekezés elvégzése indokolt.

A mérsékelt levélpirosító levéltetű fertőzés mellett a zöld almafa levéltetű és a vértetű fertőzés erősödése várható a közeli időszakban.

A nemrég kezdődött almamoly rajzás kiterjed az eddig nem érintett körzetekre is, így mindenütt indokolt a feromon csapdák kihelyezése a védekezés optimális időpontjának meghatározása érdekében.
Körte ültetvényekben a varasodás fertőzés már a gyümölcskezdeményeket is érinti, így indokolt az intenzív védekezés, akárcsak a körtelevélbolha ellen is. Már elsősorban lárvák találhatók, azok minden fejlődési alakjával.
A napokban jelentkező újabb kártevő a szivarsodró eszelény, mely a körte levelei mellett a szőlőn is szivarrá sodorja a leveleket, melyben a tojásai találhatók. Nagyobb károkat ritkán okoz, inkább növényvédelmi érdekesség.

körte szivarsodró eszelény

Csonthéjasok

A csonthéjasokat érintő moníliás virág-és hajtásfertőzés elleni védelem aktualitása továbbra sem csökken.

A korábbi fertőzés okozta elhalt vesszőket el kell távolítani, a frissebb megbetegedések ellen pedig még most is indokolt a gombaölő szeres kezelés, elsősorban meggyen és cseresznyén.

Kajszi levelein már megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség első tünetei.
A betegség az előző évben is igen korán megjelent, és nagy károkat okozott. A monília elleni készítmények hatékonyak a levéllikasztó betegség ellen is.

Szőlő

Szőlő ültetvényeinkben az ismételt felmelegedéssel és csapadékkal várható a lisztharmat és peronoszpóra fertőzési veszély növekedése. Emellett már a szőlő feketerothadás első levéltünetei is megjelentek.
Érzékeny fajtákon a nemezes gubacsatka okoz levéltüneteket, így a védekezés itt is indokolt.

Az előző évi erős dió gnomóniás fertőzés nyomán már most megjelentek az első tünetek a leveleken, előzzük meg, hogy átterjedjen a terméskezdeményekre.

Ellenőrizzük a borsó vetésünket, mert a levéltetvek betelepedése megkezdődött a pálhalevelek és a virágkezdemények köré.
Részletes növényvédelmi előrejelzés található a www.magyarnovenyorvos.huoldalon.


Kapcsolódó cikkek:


Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.23-án

Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések.

Mospilan 20 SG, 4 grammos kiszerelésben ismét III. kategóriás

Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó György növényorvos. Cikkünkben csatoljuk a 2024.április 24-i engedélyokiratát, a módosító határozatot.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.