Kimondottan jó szezont zártak a balatoni éttermek januárban. Ezt talán furcsán hangzik ilyenkor télen a tó partjáról nézve kijelenteni, de a mögöttünk hagyott két vírusos év és a tavalyi energiaválság után némileg biztató is lehet ez a jövőre nézve. A szeptemberi ijedtség és a decemberi ünnepek miatt ugyan visszaesett a forgalom, de a turisták úgy tűnik, nem szeretnének elpártolni a Balatontól.
A megnövekedett kiadások továbbra is nehezítik a mindennapokat, ezért is hallani országszerte arról, hogy még a nívós éttermek is bezárnak. Akik ennek ellenére is a nyitvatartás mellett döntenek, azok olyan intézkedésekre kényszerülnek, amelyeknek az a jellemző vezérlő elve, hogy ne menjenek a minőség rovására. A kitartás és a túlélés a két bűvös szó, ami a nehéz időszak átvészelésében segít. A gazdasági helyzet és a növekvő költségek sok balatoni vendéglátóhelyet állítottak válaszút elé a nyár végétől: többen döntöttek úgy, hogy végleg, vagy bizonytalan időre bezárnak. Így az egész évben nyitva lévő éttermek nehezebb helyzetben vannak ilyenkor. Az tény, hogy a gasztroturizmus működik, de a haszon biztosan kevesebb lesz, mint a megelőző években. Balatonmáriafürdőn, a Port étterem a rövidített nyitvatartással igyekszik megtartani a vendégkörét – sikerrel. Balla György azt nyilatkozta, hogy péntek estétől vasárnap délutánig tartanak nyitva. Nem pótolták azoknak a helyét, akik nyugdíjba vonultak, vagy külföldre mentek dolgozni, ez tart egészen addig, amíg nem lesz folyamatos nyitvatartás. A költségek a duplájára emelkedtek: jó példa erre az új energiaszerződés.
-Csak azokon a napokon vagyunk nyitva, amikor nyereséget tudunk termelni, azon kívül igyekszünk kevesebbet használni a hűtőt és a világítást. Vendégkörünk elsősorban a minőséget nézi, másodsorban az árat, de a teljes energiaköltséget nem lehet ráhárítani a betérőkre, ezért tavaly levettük például a libamájat, mert pár éve még tízezer forint volt egy kilogramm libamáj, most pedig húszezer forint. Mire az asztalra kerül, akár 16 ezer forint is lenne, ezért levettük az étlapról -hangoztatta az étterem vezetője.
Az infláció egyre nehezebben érinti a többi vendéglőt is, ezért inkább kevés alkalmazottal és egyszerűbb étlappal próbálják a bezárás helyett megtartani a hűséges vendégeket és az új betérőket a Balatonnál. Mivel a rezsi- és az alapanyag költségek adottak, ezért ezeken nem tudnak változtatni, ezért mindent elkövetnek a kitartóak, hogy ezekből a nehézségekből ne érezzenek semmit a turisták.
Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs. ... ➜
Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli érté... ➜
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásb... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.