Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.17

Kenyér, péksütemény, árak, minőség: harc a vásárlókért

2024.02.12

Az Albán-pékségek lassan 10 éve vannak jelen a hazai piacon, a sütőipar a fokozatos térnyerésük után azzal szembesült, hogy lépést kell tartani velük: meg kell oldani a helyben sütést. Azt megelőzően olyan pékáru üzletek voltak, amelyekben ez a szolgáltatás nem volt ismert. Üzemi szinten zajlott a termelés, és onnan történt a kiszállított termék értékesítése.

A multik egy újabb lökést adtak ehhez, ugyanis a nagyobb nemzetközi láncoknál is teret nyert a látványsütés, ezért a fogyasztók is természetesnek vették, hogy csapja meg őket a kellemes illat a kisebb pékáru boltokban. Megközelítőleg 900 pékség működik Magyarországon, de ebben az adatban nem szerepelnek a multiknál működő sütödék és az úgynevezett, előbb említett Albán-pékségek. Fülep Zsolt a Magyar Pékszövetség alelnöke arról számolt be, hogy a 2020 márciusában kirobbant vírusjárványt, majd az utána jött energiaválságot, valamint a 2022-es történelmi aszályt is túlélte a magyar sütőipar, amiben senki nem bízott.

-A szövetség által előre jelzett 25 százalékos sütőipari bezárási hullám 1 százalék környékén alakult, ugyanis a sütőiparban dolgozók megtanultak gazdálkodni és kialakult egy erős pénzügyi fegyelem, amely megmutatkozott abban, hogy nem voltak jellemzők a kintlévőségek. Az energiaszolgáltatók erősen megkövetelték ezt a pénzügyi fegyelmet, ugyanis előre meg kellett fizetni a következő hónapot. Mindenki megtanulta, hogy a vállalkozásával sokat kell foglalkozni, ugyanis egy olyan kihívással kellett megküzdeni, amilyenre előtte nem volt példa –összegezte az alelnök.

A piacon ennek ellenére komoly verseny van, ugyanis a multiknál nagyon sok üzletben van frissen sütött termék, s ezek ott vannak kéz közelben. Az Albán-pékségek pedig folyamatosan gyarapodnak.

Ma már olyan pékáru üzletet nem szabad megnyitni Fülep Zsolt szerint, ahol nincs helyben sütés, ugyanis olyan óriási kínálat van a piacon a jobbnál jobb termékekkel, amelyeknél kevés az a megközelítés, hogy friss. Ma már a friss azt jelenti, hogy muszáj melegen oda tenni a terméket, mert az további fogyasztást is gerjeszt.

Jelentősen visszaesett egyébként a kenyérfogyasztás, mert például amíg 2002-ben évente, fejenként 63 kilogrammot fogyasztottunk el, addig jelenleg 35 kilogramm az éves átlagos fogyasztás. Ez a mennyiség nem változott a tavaly tapasztalt infláció után sem. Ez azzal magyarázható, hogy a mostani, fiatal generáció sokkal kevesebb sütőipari terméket fogyaszt. A Pékszövetség alelnöke végül mindenkit megnyugtatott azzal a bejelentésével, hogy idén jelentős áremelésre nem kerül sor. Jelenleg óriási a verseny a fogyasztókért.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly rajzása intenzív, egyes településeken kiemelkedően sok (Debrecenben 62db/ hét). A szilvamoly rajzása továbbra is erősnek mutatkozik a fogási eredményekből ítélve....

Ilyen mikrobiológiai készítményt válasszunk a talajainkhoz

2024.05.16

Hiába csökkent a műtrágya felhasználása az utóbbi időszakban, a gazdálkodásban továbbra is szükség van rá, ezért felelőtlenség azt állítani, hogy kiváltható b...

NAK – Kiemelten fontos: az integrált növényvédelem és a hamisított szerek elleni fellépés

2024.05.15

A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára....

Városi kert kihívásai: Stresszelő és stresszkerülő növények

2024.05.15

A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város...

Hamarosan kiderül: kié Magyarország Legszebb Birtoka?

2024.05.15

Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.