Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Hogyan gondozzuk és védjük meg a babért?

2024.04.15

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, mely elrejti az udvart a kíváncsi szemek elől, az a babérmeggy. Számos pozitív tulajdonságának köszönhetően  nagyon hamar bele lehet szeretni ebbe az elegáns, ugyanakkor visszafogott és praktikus díszcserjébe. A növény díszítő értéke kettős célú: örökzöld lombozatában egész évben gyönyörködhetünk, virágzáskor pedig a fürtökben nyíló, fehér virágait csodálhatjuk. Nevét nem véletlenül kapta közeli rokonáról, a meggyről, ugyanis az éretten megfeketedő csontár termése nagyon hasonlít a meggy csonthéjas termésére. A meggyel ellentétben azonban a termése erősen mérgező! - írja a megyeriszabolcskerteszete.hu oldal.

Milyen gondozást igényel a babérmeggy?

Kifejezetten alacsony gondozási igényű. A babérmeggy nem tartozik a tápanyagokra igényes növények közé, ugyanis termesztése a legtöbb helyen megoldható, tápelemek külön kijuttatása nélkül. Bírja a szélsőséges hőmérsékleti körülményeket, erősen fagytűrő tulajdonsággal rendelkezik.

Öntözni csak ritkán, az igazán forró nyári hónapokban szükséges, egy tavaszi permetezéssel pedig a kártevőknek is egész évre útját lehet állni. Habár természetes körülmények között 2-2,5 méteres fává is cseperedhet, a kertekben mégis a sövény formája terjedt el legjobban.

Erős felfelé és oldalra törő növekedését rendszeres metszéssel tudjuk kordában tartani.
Kép forrása: megyeriszabolcskerteszete.hu

A babérmeggy károsítói

A babérmeggy, kedvező esztétikai és növényélettani tulajdonságai mellett arról is közismert, hogy kevés károsítója van. Jellemzően inkább gombás betegségek támadják meg, de előfordulhatnak alkalmi rovar kártevők is. Azonban a rovar kártevők kártétele – amely a legtöbbször lombrágásban mutatkozik meg – annyira minimális, hogy nincs jelentősége az ellenük való védekezésnek. A babérmeggy gombás és baktériumos károsítói ellen azonban érdemes védekeznünk.

A babérmeggy károsítók elleni védekezésénél a fényes levélfelület miatt ajánlott a permetezőszerbe tapadásfokozó adalékanyagot is hozzáadni.

A gombás betegségeknél azonban más a helyzet. Ha az időjárási viszonyok kedvezőek a gombás betegségek fertőzésének, akkor igen is foglalkoznunk kell az ellenük használható növényvédelmi intézkedésekkel, ugyanis az így kialakult fertőzések sokszor sivár képet mutatnak a növényünkről.

Babérmeggy lisztharmat (Podosphaera tridactyla, P. pannosa)

A betegség megjelenésére az időjárás felmelegedésével együttesen, májustól kezdődően számíthatunk. Fő tünete a levél felszínén megjelenő lisztes bevonat, mely eleinte 1-1 levelet, később viszont egész hajtásrészeket beboríthat. A fertőzött növényi részek később elbarnulhatnak, és lehullhatnak. A lisztharmat fertőzést még a korai tüneteknél megfékezhetjük különösen kontakt, kén tartalmú gombaölőszerekkel (pl.: Microkén vagy Microthiol Special).

Az idejében észlelt fertőzést még meg tudjuk állítani kémiai növényvédőszerek igénybevétele nélkül: a fent említett tüneteket mutató növényi részeket metszéssel távolítsuk el.

Súlyosabb kártétel esetén a lisztharmat gombák ellen felhasználható szerekkel védekezhetünk. A difenokonazol hatóanyagú Alfa Solo /Score/ vagy az azoxistrobin felszívódó hatóanyagú Amistar termék jó választás lehet a probléma kezelésére.

2. Csonthéjasok (pl. őszibarack) sztigminás betegsége (Stigmina carpophyla)

A csonthéjasok „levéllikacsosságát” okozó betegség nem csak a termő cseresznye- és meggy ültetvények rendszeresen előforduló problémája, hanem sajnos a házi- és díszkertészetekben lévő babérmeggy növények gondja is. A gomba terjedését leginkább a párás, csapadékos időjárás segíti elő, így a sztigminás betegség tüneteivel már kora tavasszal találkozhatunk.

Tünetei eleinte kisebb, sárgászöld foltok formájában mutatkoznak. Könnyen összetéveszthetők más, abiotikus tényezők által okozott tünetekkel. Később ezek a foltok szabályosan kiesnek, szélükön parás elszíneződés marad. A nem túl esztétikus, lyukas levelek veszítenek a fotoszintetikus aktivitásukból, végül pedig lehullanak.

A sztigminás betegség tünetei a babérmeggy lombozatán
Kép forraása: megyeriszabolcskerteszete.hu

A kórokozó gomba ahogyan a babérmeggy baktériumos levélszáradását okozó baktériumok is (Pseudomonas syringae pv. syringae és a Xanthomonas arbicola pv. pruni) a lehullott levelekben telelnek át, illetve maradnak fertőzőképesek, tehát ezek összegyűjtése és megsemmisítése elsődleges feladat a kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében.

Növényvédőszeres védekezés céljából ajánlom a difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC vagy réz-hidroxid tartalmú Champ WG készítményt, mellyel hatékonyon védekezhetünk a „levéllikacsosodás” vagy más gombás és baktériumos növénybetegségek ellen.

Kémiai növényvédőszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha a betegség rendszeresen felüti a fejét. Ebben az esetben megelőző jelleggel, rügypattanáskor, rezes lemosó permetezéssel ajánlatos közbeavatkoznunk. A réz alapú permetlé keveréke legyen rézhidroxid, vagy rézoxiklorid hatóanyagú szer. Erre a célra a Hydrostar készítmény vagy Rézoxiklorid 50 WP nevű termékek kiválóan alkalmasak. Növényvédőszer kínálatomban olyan réz tartalmú készítmények közül is válogathat, amelyek biológiai gazdálkodásban is alkalmazhatóak.

3. Vincellérbogár

A hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici) egyik kedvelt tápnövénye a babérmeggy. A bogár nagyon furfangos, ugyanis éjjel aktív, ezért nagyon nehéz lefülelni. Nappal nem mozog. Onnan lehet észre venni, hogy rágásnyomok vannak a levélen. Emellett nem csak a kifejlett imágó, de a lárva is károsít: a talajban lévő gyökereket rágja el.

Hamvas vincellérbogár (Otiorrchynchus ligustici)
Kép forrása: izeltlabuak.hu

A kártevő bogár 2 éves fejlődésű, a lárvája a talajban él és károsít. Ha egyszer megtelepedett a kertben, akkor nem kíméli a legtöbb gyümölcstermő bogyós- és csonthéjas növényt sem. Sajnos kártétele számottevő, igazán falánk.

Érdemes szisztemikus (felszívódó) szereket és esetleg még ültetés előtt talajfertőtlenítőt (pl. Force 1,5 G) alkalmazni ellenük.

4. Csigák

A csigák, különösen a meztelen csigák kártétele hasonló a vincellérbogáréhoz, ugyanis hatalmas foltokat rágnak ki a levelekből. Őket egy kis kutatással nappal is könnyen meg lehet találni. Sajnos nagyon szaporák és kedvelik a nedves, hűvös helyeket.

Számos csigacsapda létezik és számtalan házi módszer, ilyen például a sörcsapda, vagy a hamu elhelyezése a növények környezetében. Amennyiben a házi praktikák nem válnak be, ajánlott csigaölő növényvédő készítmények alkalmazása, mint például a Bros Csigaölő Vitrol GB készítmény.

 


Kapcsolódó cikkek:


AZ IDÉN IS TÖBB TÍZ MILLIÓ HAZAI VIRÁGZÓ DÍSZNÖVÉNY KERÜLHET PIACRA

A múlt évi rekordforgalom után az idén is élénk kereslet várható az egynyári dísznövények piacán. A hazai kertészetek mintegy 8-10 millió tő muskátlival és 22-25 millió egyéb egynyári palántával készülnek a szezonra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy a hazai kertészeti árudákat és azokat a termelő kertészeteket részesítsék előnyben, akik háztól értékesítenek. A kertészek ugyanis számos tanácsot tudnak adni a vásárlóknak, a dísznövények mellett pedig a zöldségpalánták kiválasztásában is segítséget nyújtanak.

Folyamatos gombabetegségek: alma tűzelhalás, puszpángmoly!

A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartogat meglepetést a számunkra, mert a megszokotthoz képest nagyobb ütemben fejlődnek, növekednek a növényeink. A felszívódó készítmények felhígulnak a hirtelen meghízó növényekben, a kontakt növényvédő szerek bevonatában pedig „lyukak” keletkeznek a gyorsan kiterülő leveleken. Mindkét esetben védelem nélkül maradnak a fáink, bokraink. Tehát az idei tavaszon gyakoribb ismétléssel, permetezéssel tudunk védekezni a károsítók ellen.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.