Csemegekukoricából továbbra is Európa első számú termelői vagyunk, de világviszonylatban is a második legnagyobb exportőröknek számítunk. A kukorica háromnegyede a konzerviparban, egynegyede a hűtőiparba kerül, de ide tartozik az az öt-tíz százaléknyi rész, amit a friss, piaci csemegekukorica tesz ki, amit a tavaszi-nyári időszakban főtt kukoricaként szoktuk fogyasztani.
Hasonlóak az arányok a zöldborsónál is: háromnegyedét a konzervipar, a többit a hűtőipar veszi fel. De ami jelentős különbség a két kultúra között, hogy amíg a kukoricát nyolcvan százalékban exportáljuk, addig a zöldborsóból ugyanennyi marad belföldön és a kisebb részét exportáljuk. Mindezeknek azért van most jelentősége, mert az elmúlt hetekben több vidéki üzlet polcain hiánycikk volt a csemegekukorica. Van-e oka aggódni a vásárlóknak és kitart-e a feldolgozott csemegekukorica, illetve borsó a következő szezonig? Erről kérdeztük Apáti Ferencet a FruitVeB–Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét, aki szerint azévszázados aszály ellenére szerencse volt az, hogy a zöldségtermő területek hetven százaléka öntözött. Ez a csemegekukorica és a zöldborsó vonatkozásában – amelyek a hazai zöldségtermés kétharmadát adják – úgy értendő, hogy a csemegekukorica termőterületünk nagyjából hetven százalékban öntözött, a zöldborsó valamivel kevesebb arányban, de mivel általában júniusban már betakarítják, így az aszályos időszakok kevésbé szokták érinteni. -Ebben az évben is kiesést okoztak az időjárási viszontagságok: zöldborsóból tíz-húsz százalékos termésveszteséget figyeltünk meg már a júniusi hőséghullám és az aszályok idején, míg a csemegekukoricában harminc-negyven százalékos terméskiesésre számítunk. A kukorica - ahol nem öntözött -, ott hetven-száz százalékos volt a terméskiesés, míg az öntözött állományban is húsz százalékos volt a terméscsökkenés -összegezte az elnök.
A következő termésig kitart a két zöldség. Nyugtatta meg a vásárlókat Apáti Ferenc, aki mindezt azzal magyarázta, hogyakukoricánál a terméskiesés kevésbé érzékenyen érinti a belföldi, de annálinkább az exportpozícióinkat. A zöldborsónál ugyanakkora nagyobb hazai értékesítés miatt minden veszteség érezhető, de az a kis veszteség nem rengeti meg a hazai pozíciókat, ezért lesz elegendő mirelit zöldborsó.
Rontotta a termelői kedvet az idei esztendő. A feldolgozóipar, a hűtő- és konzervipar belekényszerült abba, hogy kétszer annyival emelje meg a felvásárlási árakat az előző évhez képest, ezért nem látni tisztán, hogy a termelési lelkesedés megtartása érdekében a következő évben milyen mértékben kell az alapanyag árát megemelni ahhoz, hogy legyen elegendő kukorica, vagy borsó, amit megtermelnek a gazdálkodók.
Ami eddig elvirágzott, az már túl van a nehezén, a három fagyosszent elvonultáig még nem múlt el a veszély. Egy biztos: a több évtizede gazdálkodók sem tapasztaltak még olyat, ami napjainkra jellemző: három héttel előbbre tart a természet, mint korábban. Ez egyelőre nem okoz gondokat, a termesztők alkalmazkodnak az időjárási körülményekhez, bár a kevés csapadék és az esetleges fagykár még jelenthet problémát. A hirtelen jött tavasz miatt óvatosságra intenek mindenkit a termelők, ugyanis május közepéig is számolhatunk fagyokkal, ezért sokan addig nem ültetik ki a zöldségféléket, mert úgy is utoléri magát a növény a nyár során, főleg ha megfelelő mennyiségű csapadékot is kap. Apáti Ferenc, a Fruit Veb Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint addig kell tehát várni, amíg a fagyveszélyek el nem múlnak. ... ➜
A kozmetikában, és az alternatív gyógyászatban egyaránt alkalmazzák. A kettő területet összeköti a sejtregeneráló és immunerősítő tulajdonsága. Már az ókorban i... ➜
Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő... ➜
Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó... ➜
A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szer... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.