Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Gyümölcskártevők aktuális rajzási adatai, 2024.04.16-án

2024.04.17

Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőösszegszámításra és a rajzás megfigyelésére alapul.
Dr. Háry Katalin legújabb, webkamerás csapdafogási értékelése.


Minden ültetvényen távcsapda kerül kihelyezésre, amelyben szexferomon kapszula található. Ez a kapszula olyan feromont tartalmaz, amellyel a nőstény egyedek párosodás céljából csalogatják a hímeket. A megtermékenyítésre váró nőstény megtalálása helyett a hímek azonban a csapdába, általában egy ragacsos felületű lapra esnek. A csapda minden nap leolvasásra kerül és az adatokból megállapítható, hogy milyen ütemben jöttek elő a kifejlett hímek.

A csapda adatai alapján megbecsülhető az adott kártevő populációjának mérete és a kifejlett hímek rajzáscsúcsa (amikor a legtöbben jönnek elő egységnyi idő alatt). Bizonyos kártevőknél ekkor célszerű védekezni a konvencionális gazdálkodásban engedélyezett növekedésgátló anyagokkal is.

Gyümölcsmolyok napi csapdázási adatai webkamerás csapdával, az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

/file/csapdázási adatok 2024 04 17.pdf

Hasznos hőmérséklet

Ez az a hőmérsékleti tartomány, amelyben a kártevő fejlődésének üteme arányos a hőmérséklet emelkedésével (Bizonyos hőmérsékleti küszöbértékek alatt vagy felett a kártevők fejlődése nem indul el, lassul vagy megáll.)

Hőösszeg

Egy adott napon, a korábbi napok hasznos hőmérsékleti értékeit összeadva (kumulálva) kapjuk meg a hőösszeg értékét.

A hőmérsékleti adatok regisztrálása és az ebből számított hőösszeg meghatározása azért fontos eleme az előrejelzésnek, mert a rovarok fejlődése függ a külső hőmérséklettől.

Kutatások eredményeképpen a legtöbb kártevőről már tudjuk, hogy mekkora hőösszegre van szükség az egyes fejlődési alakok kialakulásához, azaz, mikor kelnek ki a tojásokból a lárvák, azok mikor vedlenek, bábozódnak be és a bábból mikor kel ki az imágó. Az első nemzedék lárváinak kikelése a tojásokból az alábbi hőösszegnél várható:

  • tarka szőlőmoly 103 °C
  • szilvamoly 85 °C
  • keleti gyümölcsmoly 89 °C
  • almamoly 104-121°C között


Napi átlaghőmérséklet

Rajzásdinamika szempontjából a napi átlaghőmérséklet azért beszédes adat, mert ha nagy a visszaesés a hőmérsékletben, akkor az általában a rajzásra is hatással van. Emiatt, ha sokat fogunk napokon keresztül egy adott kártevőből, majd jön egy lehűlés és csökken a fogásszám, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy túl vagyunk a rajzáscsúcson.

Rajzási adatok felhasználása

A rajzási adatok egy adott ültetvényre érvényesek!

Más területen és eltérő időjárási viszonyok mellett a rajzás és a hőösszeg is eltérést mutathat, de minél hasonlóbb és közelebb van egy adott terület ahhoz, ahol az adatokat regisztrálták, annál valószínűbb, hogy a két terület rajzási adatai is hasonlítanak majd egymáshoz.

A rajzási adatok alapján ökológiai gazdálkodásban képet kaphatunk arról, hogy mennyi kártevő járja a területünket. Ha nagyon keveset fogunk, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nincs is szükség védekezésre, mivel a kis mennyiségű kártevő nem fog jelentős kárt okozni

Ezeknek a kártevőknek sajnos egy évben több nemzedéke is van és egy adott faj nemzedékszáma sem azonos minden évben. Az almamolynak 2, a barackmolynak és keleti gyümölcsmolynak 3-4, a szilva és a tarka szőlőmolynak általában 3 nemzedéke fejlődik ki egy évben, amely időjárásfüggő.

A módszer nem tökéletes, de kiváló támpontot nyújt a kezelések hatékony időzítéséhez. Nagyobb ültetvények esetén széles körben alkalmazott eljárás, amely alkalmas arra, hogy csökkentsük a felesleges kezelések számát és a környezeti terhelést.


 


     

                   Budapest XI. kerület
, Sasad, síkfekvésű kertjének adatai, 2024.

 

 


Kapcsolódó cikkek:


A poloskaszagú szilvadarázs fajok csapdázása

A poloskaszagú szilvadarazsak elleni védekezést már a szilva virágzásakor meg kell kezdeni. A szilvadarazsak rajzása fehér színű ragacslapok kihelyezésével ellenőrizhető, melyeket a szilva virágzása előtt már ki kell kihelyezni. Mivel a tavalyi évben jelentős kárt okoztak a kertekben, így Zsigó György növényorvos és csapata idén a poloskaszagú szilvadarázs fajokat is csapdázta a fehérbimbós állapottól a sziromhullásig.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.