Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.17
novenyvedoszer.hu

Figyeljünk oda az őszi árpára

2024.02.28

Tavasszal fokozottan oda kell figyelni a kalászosokra. Ezen a télen alig voltak fagyok és 10  Celsius fok feletti nappali hőmérsékleteket mérünk. Mindez kedvező hatással van az őszi vetésű növénykultúrák kórokozóira.

Az őszi árpa állományok tavaszi szemlézése kiemelt fontosságú. Ilyenkor a gyorsan képződő új levelek miatt az állományok szép zöldnek látszanak, mégis több kórokozó támadhatja meg ebben az időszakban.

Az árpatáblákon a téli, kora tavaszi időszakban egy rozsdabetegség, az árpa-törperozsda, - vagy levélrozsda kórokozójának tüneteivel találkozhatunk, melyre érdemes időben odafigyelni.
Kedvező körülmények között erős fertőzési hullám alakulhat ki, mely a lombozat pusztulásán keresztül rossz hatással lesz a termés mennyiségére is.

Kórokozókat támogató körülmények

Egyrészt az utóbbi években mind gyakoribb enyhe téli időjárás, amely során egyre ritkábban következnek be azok az erős, egyben tartós lehűléssel, 10 °C alatti hőmérséklettel járó időszakok, amelyek érdemben képesek mérsékelni a sikeresen áttelelő szaporítóképletek mennyiségét.

Az időjárási tényezőkön túl azonban az alkalmazott termesztéstechnológia, különösen a talajművelés is kialakíthat olyan körülményeket, amelyek fokozzák a tavaszi fertőzés veszélyét.

Mivel e kórokozók jelentős részben a fertőzött növényi maradványokon telelnek át, a nagy tömegű, talajfelszínen lévő szármaradvány fokozza a fertőzés veszélyét az érintett táblán, de az azt körülvevő területeken is.

Így a forgatás nélküli talajművelés során amennyit nyerni lehet a talajművelési költségeken, azt általában el is veszítik a termesztők a megnövekedett növényvédelmi költségek miatt.

Védekezési stratégia

Egyes területek, táblák fertőzöttsége között nagy különbségek vannak, így az őszi árpa termesztésével foglalkozó gazdák első számú feladata jelenleg a helyzet tisztázása. Ez csak gondos, tábla szintű felmérés útján lehetséges.

A törperozsdára érzékenyebb fajtákat minden esetben permetezni kell. Korai fertőzés esetén 2-3 nódusztól már lehet védekezni. Későbbi védekezésnél a zászlós levél védelmére legyünk figyelemmel. Erre különböző kombinált gombaölő szerek használhatók. - tanácsolja növényvédelmi szakmérnök kollégánk.

 

 

 

Ezeket is olvasta már?

Lelkesek a dinnyetermelők, idén is jó szezont várnak

2024.04.17

A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált arra, hogy megfelelő minőségű termés legyen, ezért azok a gazdák, akik 2023-ban a korai termesztést választották és július első felében az áruik zömét eladták, így ők kimondottan jó évet zártak. Ők még nem sejtették, ami július végén történt: lehűlt az idő, sok volt az eső, a nappalok sem voltak melengetők a növénynek, ezért akik erre az időszakra várták a termés betakarítását, azoknak nem volt kedvező a bevétel, de augusztus második felére az időjárásnak köszönhetően az export is megindult és akik a növény termését ekkor szedték fel, jó bevételre tehettek szert. A rágcsáló és vadkár azonban szintén nehezítette a munkát, ugyanis az időjárás miatt elszaporodtak a kártevők. ...

Fontos tudnivalók a TMR ellenőrzésekről

2024.04.16

A területi monitoring rendszer röviden TMR rendszer, a Kincstár 2023-ban bevezetett újítása. Tulajdonképpen a Sentinel műholdcsalád csatlakoztatását jelenti a támogatá...

Mától bejelentési kötelezettség lépett életbe a mezőgazdasági termékek behozataláról

2024.04.16

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály szerint a bejelentésköteles ...

Szárazság, magas hőmérséklet: bőrbe kötve érdemes termelni

2024.04.16

Az unióban folyamatosan csökken az állatállomány, sokkal nagyobb arányban, mint Magyarországon, ahol tavaly mintegy 20 ezerrel csökkent a szarvasmarha létszám, a baromfi ...

Hogyan gondozzuk és védjük meg a babért?

2024.04.15

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, mely elrejti az udvart a kíváncsi szemek elől, az a babérmeggy. Számos pozitív tulaj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.