Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.02.28

Ezt az italt választották az Év Pezsgőjének

2023.11.27

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Agrár tagozat, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI), valamint az AGROTREND Csoport összefogásával szervezett országos megmérettetésre több mint 30 pezsgőt neveztek be a hazai pezsgőkészítők.

A kétfordulós versenyen előbb a 6 legjobb pezsgőt választotta ki Herczeg Ágnes dipWSET nemzetközi borszakértő vezetésével a 8 tagú szakmai zsűri, majd a VOSZ bíráló bizottsága döntött a végső sorrendről.



A pezsgőbírálat során a tisztaságot, a színt, az illat technológiai tisztaságát, intenzitását és minőségét, a zamatok technológiai tisztaságát, intenzitását, hosszúságát és minőségét, végül az általános összbenyomást értékelte a zsűri. A különleges verseny egyedi kóstoló poharait a Halimba Crystal gyártotta.

A VOSZ Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőverseny példamutató közös munka eredménye, amely során mindenki nagyszerűen teljesített. A PTE SZBKI munkatársai a zsűrizésben vettek részt, az előválogatást is Pécsett tartották. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Pécs és a pezsgőgyártás hosszú közös múltra tekint vissza, a PTE SZBKI felkészült és lelkes szakembereinek pedig egyik fontos küldetése, hogy a pécsi pezsgőről jövő időben is beszélhessünk.

A szervezést az AGROTREND Csoport fogta össze, sikerüket bizonyítja, hogy a felhívásra minden magyar pezsgőkészítő felfigyelt.

A Nemzeti Pezsgőverseny független, értékes, egyedi, maga nemében az első, de biztosan nem az utolsó – összegezték tapasztalataikat a szervezők.

A 2023-as nyertes, Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgőt a 2. fordulóban egyöntetűen ítélték a legjobbnak. A díjnyertes pezsgő stílusát a furmint szőlőfajtai jegyei határozzák meg. A furmint, mint fajta kiváló alapbor, jól és hosszan érlelhető. Stabilizálás után kerül palackba Budafokon, ahol a másoderjesztés és érlelés következik. A folyamat minimum 18 hónapon át tart, mielőtt seprőtelenítik. Ízesítéséhez speciális, érett furmintból készült dozázst használnak, melynek eredménye egy halványsárga színű, nagyon intenzív gyöngyözésű pezsgő. A többéves érlelés, a tökéletes szénsav integráció a borban nemcsak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj.
A díjnyertes pezsgő december 1-én (a Magyar Vállalkozók Napján) az Év Vállalkozója Díjak átadásakor mutatkozik be a Művészetek Palotájában, és egy éven keresztül a VOSZ reprezentációs pezsgője lesz.

Ezeket is olvasta már?

A novenyvedoszer.hu oldalon az év minden napján jelennek meg friss cikkek. Ne maradjon le egyről sem!

Figyeljünk oda az őszi árpára

2024.02.28

Tavasszal fokozottan oda kell figyelni a kalászosokra. Ezen a télen alig voltak fagyok és 10 Celsius fok feletti nappali hőmérsékleteket mérünk. Mindez kedvező hatással van az őszi vetésű növénykultúrák kórokozóira....

Már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen

2024.02.28

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földhasználók figyelmét: kiemelten f...

Növényvédőszer-hulladék: fontos határidő közeleg

2024.02.27

A növényorvos kollégák részére idejében kiment a felhívás, mely szerint a történelmi növényvédőszer-hulladékok készlet felmérését online kérdőív kitöltésé...

Magyarok fejlesztik Csád mezőgazdaságát

2024.02.27

Újabb szakmai képzésekkel, valamint termőterületek és állattartó telepek bejárásával folytatódik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közreműködésév...

Hazai tésztagyártás: nem engedünk a minőségből

2024.02.27

Évről évre mintegy 50 ezer tonna száraztészta kerül a vásárlói kosarakba hazánkban. Bár erős az importnyomás és a termelési költségek is folyamatosan emelkednek, a...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.