Az aratás utáni időszakban mindig felmerül a kérdés, hogy mi legyen a szármaradványokkal? Sokan többféle megoldást fontolgatnak, de egy biztos, hogy ne tekintsünk rá amolyan nehezen megoldandó teherként. Ha a környezetbarát és talajkímélő szemléletet követjük, akkor ezek arra ösztönözhetik a gazdálkodókat, hogy hagyják ott a szántóföldeken, mert a legnagyobb bűn onnan elvinni, de ennél már csak a nagyobb vétek, ha egy hőerőműben elégetjük. Nyilvánvaló, hogy egy állattartó telepen nem kérdés az elszállítása, de utána szerves trágya formájában vissza is lehet juttatni.
Umenhoffer Péter, a Mikro-Vital Kft. cégvezetője szerint a lehető legjobb megoldás az, ha a tárcsázás után visszadolgozzuk a szántóföldbe a szármaradványt, mivel az rengeteg hasznos tápanyagot – nitrogén, foszfor, kálium – tartalmaz, melyeket a talaj a következő növénykultúra ültetését követően hasznosan tud felhasználni. Mint azt hozzátette: „Ennek a szárnak a lebontása során megnövekszik akülönböző szárbontó készítményeknek a jelentősége, ugyanis ezekkeltudjuk elősegíteni ezt a folyamatot. De nem csak a szár lebontását, hanem a talaj életminőségét is sikerül eközbenjavítani, hiszen olyan mikroorganizmusokat és talajbaktériumokat juttatunk a talajba, melyekkel a humuszt és a talaj életet tudjuk javítani. Egyfajta injekciót adunk a termőföldnek a baktériumok minőségének a javításával -sorolta az előnyöket Umenhoffer Péter.
Ez a módszer sokaknak még újdonságnak számít, viszont a digitálizációhoz hasonlóan már régebb óta jelen van a hazai növénytermesztésben a forgatás nélküli talajművelés és a szármaradványok hatékonyabb felhasználása. A Mikro-Vital vezetője szerint csak most jutottunk el oda, hogy a gazdálkodók megértsék ezeknek a termékeknek a fontosságát, vagyis azt, hogy a forgatás nélküli talajművelést miért kell előtérbe helyezni. Egyre több gazdálkodó látja ezt átés kezdi elhagyni a szántást. Nyilván vannak olyan növénykultúrák – ilyen többek közötta burgonyatermesztés –, ahol minimális mélységben elfogadható a föld megforgatása, de a nagyobb szántóföldeken törekedni kell a forgatás nélküli talajművelésre.
Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ... ➜
Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí... ➜
A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő... ➜
Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel... ➜
Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.