Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Ilyen hatással van a hosszan tartó szárazság a szántóföldi kórokozókra

2024.04.19

Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Kalászos gabonák

A hosszan tartó szárazságot nemcsak a kalászosok, hanem kórokozói is megérzik, mert az eddigi folyamatos terjedés lelassult, helyenként teljesen leállt. 

A sárgarozsda és az árpa törperozsda fertőzés a meleg és a száraz idő következtében teljesen visszaszorult, de a szeptóriás és a pirenofórás levélfertőzés mértéke is alig változott. A gabonalisztharmat fertőzés korábban intenzíven induló terjedése szintén lelassult, de a korábban észlelt szárközepi tünetekből párásabb időben újabb penészfoltok jelenhetnek meg. A jelenlegi időjárási körülmények között a vörösrozsda fertőzés esélye csekélynek tűnik. 

Az őszi árpa virágzásával viszont megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye. Ez a kórokozó a virágzás kezdetétől a viaszérésig okoz károkat, amennyiben csapadékosabbra fordul az időjárás jellege. 

Fotó: Őszi ápra (2024.04.18-i kép)

Jelenleg is megvan a potenciális veszély a korai fertőzés kialakulására, amiben a forgatásnélküli talajművelés jelenti a fő fertőzési forrást. A talaj felszínén fennmaradó kukorica szármaradványokból szabadon fertőz a kórokozó, amennyiben csapadékosabbra váltana az időjárás. 

A korábban tapasztalt vetésfehérítő bogár károsítás mérséklődött, kevesebb a bogár, a lerakott petékből folyamatosan kelnek a lárvák, de még frissen lerakott tojásokkal is találkozni. Ezekből a tünetekből elhúzódó károsításra lehet számítani.

Őszi káposztarepce

Folyamatosan virágzik az őszi káposztarepce, de ezzel párhuzamosan már megkezdődött a sziromhullás. A védekezések hatására és a bőségesen rendelkezésre álló virágpor miatt csökkent a fénybogarak okozta kártételi nyomás. A csökkenő fénybogár népesség mellett a kezelések megtizedelték a becőormányos populációt is, de ebben az esetben még sokáig eltart a becőkárosítás veszélye.

Napraforgó, kukorica

A száraz talajba vetett napraforgó és kukorica vetéseket már a kelés kezdete előtt tömegesen keresik fel a barkókártevők.

Fotó: kukorica határszemle (2024.04.18-i fotó)

A vontatott kelés miatt fokozott a veszélye a károsításnak, mert az érzékeny, néhány leveles állapot tovább tart, mint normál viszonyok között.
Amikor a kelő kukoricában m2-ként 0,5 db kukoricabarkót észlelünk, fennáll a fokozott kártétel veszélye, indokolt a kémiai védekezés elrendelése. A vándorló ormányosbogarakat célszerű a táblaszegélyekben keresni, mert általában itt kezdődik a károsítás.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

 


Kapcsolódó cikkek:


Csapadékhiány: száraz talajba kerül a vetőmag

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés. Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező. A nyugat-délnyugati tájegységek kivételével a talajok felső rétege teljesen kiszáradt, ugyanis az év kezdete óta rendre kevesebb csapadék hullott a sokévi átlaghoz képest. Különösen aggasztó a helyzet az Alföld középső és keleti térségeiben, ahol a kukorica és a napraforgó vetése porszáraz talajba történik, ami bizonytalan és hiányos kelést eredményez. A jelenlegi időjárási helyzet a szárazságkedvelő károsítóknak kedvez - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos, a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.