Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.19

Búzatermés: az aszály miatt gyenge hozamokra számítanak a gazdálkodók

2024.04.30

Már biztos, hogy a csapadékhiány miatt az előzetesen reméltnél kevesebb gabonát takaríthatnak be a gazdálkodók. Sokan most legalább a búzatermés minőségét próbálják menteni, ami a műtrágyák iránt megélénkült keresletből látszik. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése segíthet a termelők egy részének. Az ország kettészakadása is látszott az adatokból, az Alföldön jóval az átlag alatti csapadékmennyiséget mértek.- írja a Világgazdaság (vg.hu).

A májusi eső aranyat ér, de a gabonát ért károkat már nem tudja majd helyreállítani, legfeljebb javíthat a helyzeten – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Az ősszel elvetett kalászosoknál ugyanis nagy területeken a 100 millimétert is eléri a vízhiány. A táblák állapotát vizsgálva már most látszik, hogy kevesebb lesz az idei gabonatermés, mint amennyire korábban számítottak, a hozamokra nagy hatást gyakorló bokrosodás ugyanis messze volt az optimálistól – tette hozzá. Nehezíti a gazdálkodók helyzetét, és rontja az idei terméskilátásokat is az, hogy a száraz talajon csúszik a kukorica vetése, mert sokan várnak arra, hogy nedvesebb talajba tudják elvetni a magokat.

A bokrosodás messze elmaradt az optimálistól
Fotó: Shutterstock

A helyzet súlyosságára már korábban felhívták a figyelmet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) április közepén kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Most folynak az egyeztetések, a Magosznál bíznak abban, hogy a Belügyminisztérium hamarosan bejelenti a tartósan vízhiányos időszakot.

A tartósan vízhiányos időszak legutóbb 2022-ben, március 21. és október 31. között volt érvényben. Ennek az a gyakorlati jelentősége, hogy ebben az időszakban az öntözésre vízjogi engedély nélkül is lehetőség van. A vízügyi igazgatóságnak tett egyszeri bejelentés után harminc napig lehetséges a rendkívüli öntözési célú vízhasználat, továbbá vízkészletjárulékot sem kell fizetniük a termelőknek. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára szerint két éve ez a lehetőség sokakat megmentett, ugyanis az akkor hivatalosan öntözött, százezer hektáros területen felül további 20 ezer hektáron öntöztek átmenetileg.

Idei kezdeményezésük szükségességét Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára korábban azzal indokolta, hogy idén márciusban csupán 23 milliméter csapadék hullott, míg a harmincéves országos átlag 34 milliméter.

Az ország kettészakadása is látszott az adatokból, hiszen a nyugati térségekben egyes körzetekben 50-70 millimétert is mértek, míg az Alföld átlaga 20 milliméter alatt maradt.

Ugyancsak a nagy csapadékhiányra és a területi különbözőségekre hívta fel a figyelmet az MHB AgrárTrend Indexet bemutató tájékoztatóján Hollósi Dávid, a bank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója. Ő egy olyan térképet mutatott be, amelyik a 90 napos csapadékösszeg sokéves átlagtól történő elmaradását ábrázolta, és amelyből az látszott, hogy míg Győr-Moson-Sopron vármegye osztrák és szlovák határ menti területeinek egy részén 24–37 milliméterrel több csapadékot mértek, mint egy éve ugyanebben az időszakban, addig ettől a szűk sávtól elmozdulva már negatív értékekkel találkozunk. 

Nem is kicsikkel, hiszen az ország közepén sok helyen 50, a Homokhátságon és a délkeleti vidékeken 53–74 milliméter közötti az elmaradás. Hollósi ugyanakkor azt is elmondta, hogy műtrágyát is jóval kevesebbet juttattak ki a gazdálkodók, de az elmúlt hetekben már olyan információk jöttek az integrátoroktól, hogy megélénkült a mesterséges tápanyagpótlók iránti kereslet. 

Az időjárás a francia és a német vetésekre is kedvezőtlenül hatott, így most az európai határidős piacokon emelkedést mutatnak a gabonaárak. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy fórumon hívta fel a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a szerződéskötéskor és készleteik értékesítésekor ezt vegyék figyelembe.

Persze hat a gabonapiacra az is, hogy kedden az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását.
Az államtitkár szerint az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek az európai uniós gazdálkodók számára előírtaknál jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek.


Kapcsolódó cikkek:


Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program

A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta meg a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a 2024. évi adománygyűjtését....

Stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál...


Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.