Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.18

Bő paradicsomtermés? Így kell nevelni

2023.09.02

Zöldségfélének tartjuk, de nevezhetjük akár gyümölcsnek is, ugyanis fogyaszthatjuk úgy, mint a gyümölcsöt a kellemes íze miatt. Több olyan paradicsomfajta létezik, amelynek édes az íze. A szüretének most van ideje, de most elsősorban az ipari termesztésűeket takarítják be, viszont a hagyományos, folyton érő lugas paradicsomok a nyár második felétől egészen késő őszig, sőt az első fagyokig szedhetők.

Azért is érdekes és megkerülhetetlen növény a paradicsom, mert a magyar konyha az alapételeihez használja, ilyen a lecsó, vagy a pörkölt. Nem olyan régen került Európába Amerikából, viszont rövid idő alatt meghonosodott a feldolgozóiparban és a házi kertekben egyaránt, de a termesztése nagy körültekintést igényel. A termesztő ugyanis mindig szembesül olyan nem várt következménnyel, ami a sikeres termést meghiúsítja. Ilyen a klímaváltozás, amelynek a paradicsom is az elszenvedője: nem is gondolnánk, hogy a megnövekedett erőteljes napsugárzás ennél a növénynél is okozhat problémát, mivel a bogyók megéghetnek a túlzott napfényben. Ezért árnyékolni kell sok esetben a paradicsomot azért, hogy a héja ne égjen meg. A napégés csak az egyik tényező, a másik pont ebből adódik, ez pedig a legyengülés. Sok kártevő és kórokozó könnyen tud elszaporodni emiatt. Néhány fontos tanácsot érdemes megfogadni a szakértőtől. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója minden évben szervez Paradicsom Napokat a Füvészkertben. A nagy érdeklődésből arra következtet, hogy ezt a növényt továbbra is nagyon kedvelik a termesztők és a vásárlók. Most nekünk is megoszt néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni.

1. Hová ültessük?
A paradicsom helye a kertben általában a naposabb, a fény által jobban bejárt részeken van. Az árnyékos helyen a paradicsom nem igazán érzi jól magát, illetve a kötődése sok esetben elmarad.

2. Alap a talaj
Házi kertjeink talaja általában jó a növénynek, így ez jelenti a legkevesebb előkészületet a többihez képest. Arra érdemes azonban figyelni, hogy ha hosszú évekig ugyanott termesztjük a paradicsomot, akkor leromlik az állapota. Ennek az a magyarázata, hogy a talajban olyan kártevők, kórokozók – fonálféreg, talajlakó gomba – szaporodnak el, amelyek jelentős kártételt okoznak. Ezért kell ezt a forgó rendszert kialakítani.

Ez is érdekes lehet: Ha paradicsomlé, akkor mindenkinek Kecskemét jut az eszébe. Vajon miért?  
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/oriasi-az-erdeklodes-a-kecskemeti-paradicsomle-irant

3. Mesterséges állapotjavítás
A talaj állapotának változtatásán magunk is segíthetünk. Erre számtalan biológiai módszer létezik, amellyel mellőzhetjük a vegyszereket és a környezet szennyezését. Ilyenek azok a talajlakó, hasznos élőlények, amelyek egyrészt a fonálférgeket pusztítják, másrészt a káros gombákat szorítják ki.



4. Nevelés
Miután kiültettük a palántát a talajba, a nevelés során különböző agrotechnikai műveleteket kell végrehajtani – ezek közül a legfontosabb a kacsozás, ha pedig folyton növő a paradicsom, akkor támrendszerhez kell kötni, majd a növekedés során a fattyú hajtásokat el kell távolítani. A leveleket alulról felfelé azért érdemes eltávolítani, hogy ne árnyékolja le a fejlődő terméseket, másrészt a legsúlyosabb betegség, a peronoszpóra a leveleken felfelé terjed, de ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk a további terjedését.

5. Harc a poloska ellen
A poloska rendkívül szereti a paradicsomot szívogatni, amelynek az az eredménye, hogy élvezhetetlenné válik a termés, vagyis elkezdenek rothadni ezeken a pontokon. Valamennyi, előbb felsorolt teendő közül ez az egyik legfontosabb, amire ügyelni kell. Ha nem elsősorban a mérgező vegyszereket részesítjük előnyben, hanem a biológiai módszerre gondolunk, akkor válasszuk a növényi olajokat, kivonatokat, amelyek távol tartják a poloskákat, de kiváló ötlet a fürtökre úgynevezett izolációs zacskót húzni. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Akár önellátók is lehetnénk hagymatermesztésben

2024.05.18

Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ...

Baktériumok és gombák támadják a diófákat

2024.05.18

Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí...

Ettől a gombától pöttyös a kajszi és lyukacsosak a levelek

2024.05.17

A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő...

Nincs más választás aszály ellen: öntözni kell

2024.05.17

Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel...

GYÜMÖLCSKÁRTEVŐK AKTUÁLIS RAJZÁSI ADATAI, ADATOK FRISSÍTVE 2024.05.15.

2024.05.16

Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.