Szeptember 23. az Európai Ökogazdálkodás Napja. A biotermékek és az ökológiai gazdálkodás előnyeire hívják fel a figyelmet a biomozgalom képviselői Európa szerte, az őszi napéjegyenlőséggel egyidőben ünnepelt Európai Ökogazdálkodás Napján. Itthon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hirdetett tudásközvetítő KÉRDEZZ! Felelek online programot, szeptember utolsó hétvégéjén pedig a Kutatók Éjszakáján találkozhatunk személyesen az intézet előadóival.
Az Európai Ökogazdálkodás Napja ünnepnap a biomozgalom életében. Ezen a napon az ökológiai termelést méltatjuk, egy olyan fenntartható mezőgazdasági formát, ahol az élelmiszerek előállítása szoros összhangban történik a természettel, fontos a talajtermékenység, a biológiai sokféleség megőrzése, és a haszonállatok jóléte. A szeptember 23-ai napéjegyenlőség idejére meghirdetett Európai Ökogazdálkodás Napja nemcsak az éjszaka és a nappal közötti egyensúlyra, hanem a természettel összhangra törekvő biotermesztés szellemiségére is utal.
„Az Európai Ökogazdálkodás Napja ideális alkalom, hogy széles körben, a termelőkkel és a vásárlókkal közösen ünnepeljen a bioágazat. Egyúttal lehetőség arra, hogy áttekintsük az eddig elért szakmai eredményeket és a jövőbeli célokat, az érdeklődőket pedig szélesebb körben tájékoztassuk a biotermelés és az egészséges bioélelmiszerek előnyeiről.” - mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó. Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy a jelenlegi inputanyag válság tovább erősítheti a biogazdálkodás fejlődését, mivel az ökológiai termelés rugalmas ellenálló képessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest. Az ökológiai termelési mód ugyanis kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és kémiai növényvédőszerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.
A hernyók a csápjaik segítségével szagolják ki az élelmükként szolgáló növényeket, és azt is, hogy vajon biztonságban rághatnak-e, vagy valami veszély vár rájuk. A Wageningeni Egyetem főként a mezőgazdasági célú kutatásairól ismert, a hernyók szaglásával végzett vizsgálataik sem lógnak ki ebből a sorból: az eredmények segíthetnek a vegyszermentes növényvédelemben. - írja a National Geographic az ng.24.hu oldalán.... ➜
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.