Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Magyar kutatók új talajhidrológiai adatbázist fejlesztettek ki

2024.04.19

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0-ás verziója, jelentős lépés előre az országos léptékű környezeti problémák, mint például az aszály, a belvíz és a vízmegtartás elemzésében és előrejelzésében.

Ez a kutatás új lehetőségeket nyit meg a tudomány számára, és segíthet megérteni, valamint kezelni ezeket a kritikus környezeti kihívásokat. 

Kép forrása: http://ng.24.hu/

​Az adatbázis kidolgozásához a kutatók többek között gépi tanulási algoritmusokat alkalmaztak, és a helyi adatokra építve teremtettek meg új modelleket és becsléseket. A HU-SoilHydroGrids részletes és térbeli információkat nyújt a talajhidrológiai tulajdonságokról, és lehetővé teszi azoknak a pontosabb feltérképezését és elemzését. 

​Az adatbázis jelenleg a gyakorlati alkalmazás fázisában van, és a víztudomány és a vízbiztonság területén való tesztelésekre kerül sor a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium keretein belül. Ez a fejlesztés hozzájárulhat a fenyegető környezeti kihívások megértéséhez és kezeléséhez Magyarországon.

​Az adatbázis újításai közé tartozik a pedotranszfer-függvények gépi tanulási algoritmusokkal való fejlesztése, ami pontosabb modellek létrehozását teszi lehetővé. A modellek kiterjednek a talajhidrológiai tulajdonságokra, és térbeli alkalmazásukhoz a DOSoReMI.hu által készített talajtulajdonság-térképeket használtak. 

​Ezek az adatok 100 méteres felbontásban mutatják be a leggyakrabban használt talajhidrológiai tulajdonságokat, mint például a víztartóképesség és a hidraulikus vezetőképesség. A HU-SoilHydroGrids jelentős előrelépést jelent az eddigi EU-SoilHydroGridshez képest a víztartóképesség-görbe és a hidraulikus vezetőképesség leírásában. 

Forrás: https://atk.hun-ren.hu

Magyarország jelenlegi mezőgazdasági vízgazdálkodási helyzete változatos.

A klímaváltozás hatására az időjárási szélsőségek, mint az aszály és az intenzív esőzések gyakoribbak, amelyek kihívást jelentenek a termelők számára.

A talajvízszint csökkenése néhány régióban problémát okoz a vízellátásban, miközben más területeken a talajvízszint túlzott emelkedése okoz gondot, és belvízproblémák is jelentkeznek. 

​Az öntözési rendszerek fejlesztése és az innovatív vízgazdálkodási módszerek, például a precíziós öntözés és a vízvisszatartó rendszerek alkalmazása segíthet a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésében és az időjárási kihívások kezelésében. Emellett fontos a fenntartható vízgazdálkodás és az agrár-környezetvédelem szempontjainak figyelembevétele is a jövőbeni tervezés során.

Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.