Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.05
novenyvedoszer.hu

Csapadékhiány: száraz talajba kerül a vetőmag

2024.04.11

Április 9-i szántóföldi növényvédelmi előrejelzés.
Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező. A nyugat-délnyugati tájegységek kivételével a talajok felső rétege teljesen kiszáradt, ugyanis az év kezdete óta rendre kevesebb csapadék hullott a sokévi átlaghoz képest. Különösen aggasztó a helyzet az Alföld középső és keleti térségeiben, ahol a kukorica és a napraforgó vetése porszáraz talajba történik, ami bizonytalan és hiányos kelést eredményez. A jelenlegi időjárási helyzet a szárazságkedvelő károsítóknak kedvez - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos, a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.


Kalászos gabonák

A kalászos gabonák fejlődése mind az árpánál, mind pedig a búzánál a generativ szakaszba ért, az árpa „hasban”, a búza pedig a 2-3. noduszos állapotban van. A csapadékosabb körzetek kivételével nemcsak a növények, hanem a kórokozók számára sem optimális a környezet. A meleg miatt visszaszorulóban a sárgarozsda, de a nedvességkedvelő, levélfoltosságot előidéző kórokozók sem terjednek intenzíven, a fertőzés lelassult.
A lisztharmat számára kedvező a párás meleg, de a terjedés üteme mérsékelt. Az alsó, idős levelekről és a szártőről megindult a kórokozó terjedése a felső levélemeletek irányába és a száron, de még lassú a terjeszkedés.

A vetésfehérítő bogarak létszáma mind az árpában, mind pedig a búzában stabilan magas, de a búzában rendszeresen több a csapdázott bogarak létszáma és a lerakott tojások mennyisége.

A déli tájegységekben már a múlt hónap végén megkezdődött az első lárvák kelése, mindez várhatóan másutt is bekövetkezik a közeli napokban, így indokolt a rendszeres és folyamatos növényvizsgálat. Akkor indokolt a védekezés elrendelése, ha 10 hálócsapásban legalább 8-10 bogarat találunk, vagy a levélkárosítás, hámozás mértéke meghaladja a levelek 20 %-át. Virágzó növények szomszédságában vagy virágzó gyomnövények jelenlétében csak méhkímélő növényvédelmi technológiával szabad dolgozni!

Őszi káposztarepce

Az őszi káposztarepce országszerte virágzik.



A repce szárormányos imágók létszáma lecsökkent, a fénybogaraké viszont igen magas. Ebben a fenológiai stádiumban a fénybogarak már kevésbé képesek kárt okozni a bimbók megrágásával, könnyedén hozzáférnek a táplálékot jelentő virágporhoz. Az első megkötött becőkre most a becőormányosok fokozódó jelenléte veszélyes. Létszámuk növekvő tendenciájú, így folyamatos ellenőrzést igénylő. Amennyiben a sárga csapdák naponta 15-20 vagy ennél több bogarat fognak, szükséges elvégezni a kártevő elleni védekezést.

Napraforgó, kukorica

A napraforgó és a kukorica vetésével párhuzamosan megkezdődött a talajlakó kártevők és a fiatal növényeket veszélyeztető barkófélék károsítása.

Kukorica drótféreg okozta pusztulás


A drótférgek, cserebogár pajorok már a csíranövényt veszélyeztetik, a vontatottan kelő növényekre pedig a barkófélék okozta levélveszteség jelent veszélyt. Jelen esetben is igen fontos az első kártételek felismerése, hogy időben tudjuk elhárítani a veszélyt.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

 


Kapcsolódó cikkek:


Így változik a kórokozók száma a szántóföldeken

Aktuális szántóföldi növényvédelmi előrejelzés április legelején, dr. Aponyi Lajostól. A sokévi átlagnál jóval melegebb napokkal búcsúzott március és köszöntött be április. Borús éjszakákon az éjszakai minimum hőmérséklet is megközelítette a 10 C0-ot, megszűntek az éjszakai fagyok. Említhető mennyiségű csapadék inkább a nyugati tájakon hullott, másutt, különösen az ország középső és keleti megyékben nagy a szárazság a talajok felső 50 cm-es rétegében. A gyakori viharos szél akadályozza a növényvédelmi munkálatokat.


Ezeket is olvasta már?

Kajszitermesztés: milyen fajta jó fagy ellen?

2024.05.05

Tavaly az elmúlt évek legnagyobb fagykárát szenvedték el a kajszitermelők, az idei év azonban idáig jól alakul. Az elmúlt években mindig volt kisebb-nagyobb fagykár, vagy országos, vagy pedig európai szinten. Az idei év azonban nagyon meglepő volt annak ellenére, hogy február végén erőteljes virágzásba kezdett a kajszibarack és a kötődése is jó lett. A március eleji virágzás pedig soha nem jelent jót a termesztők szerint, de erre az idei év rácáfolt. Jó, közepes termésre van kilátás. Sokan védekeztek megfelelő eszközökkel, de elsősorban azért, hogy biztosra menjenek. Olyan mértékű lehűlés végül nem volt, ami indokolttá tette volna a nagyobb előkészületeket. Az időjárás azonban továbbra is kiszámíthatatlan, a megoldás hosszabb távon egy átgondolt fajtatelepítés lenne. Erre figyelmeztet Gara Miklós családi gazdálkodó, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet egyik igazgatója, aki azt hangsúlyozza: minden fajtának az érési ideje, a mérete a meghatározó a termelés során. Azokban az esztendőkben, amikor ezek a fajták elhalnak, akkor nem jelennek meg a piacon. A fajtakutatás, a fajta ismerete is ide tartozik, tehát nem elég csak az, hogy mit látnak a szomszédban....

Szedd magad Eper! Itt a 2024-es országos lista

2024.05.04

Május elejétől bő egy hónapon keresztül lehet szedni a szabadföldi epret a Szedd magad! kertekben. A legtöbb helyen bőséges termés várható. Cikkünkben mutatjuk az ors...

Támad a levéltetű. Hogyan védekezzünk ellenük?

2024.05.03

Ki ne ismerné az apró, 1-2 mm-es, törékeny testű, gyakran szárnyakkal rendelkező levéltetveket? A levéltetvek tavasszal, a természet ébredése, a zöld hajtások kifejl...

Palántaültetési szezon: erre figyelmeztet a növényorvos

2024.05.03

A profi termesztőknek egyértelmű a dolog, hogy hova, milyen palántát érdemes ültetni, de vannak a kisebb kerttel rendelkezők, akik szeretnék előtte kikérni a szakember t...

Beérett a fóliás eper: olcsóbb, mint tavaly

2024.05.02

Megjelent a hazai fűtetlen fólia alatt érlelt eper is az üzletekben és a piacokon. Kilóját 2400 forintért kínálják, jellemzően félkilós kiszerelésben árulták péld...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.