Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.26
novenyvedoszer.hu

Versenyelőnyben a termálvizes paprikások

2022.09.09

A zöldpaprikát Közép-Európában fogyasztják a legtöbben és egyedüli riválisa csak az észak-afrikai paprika. A népszerű, kedvelt zöldség igazi otthona nálunk a Dél-Alföld. Az egyik legfontosabb kérdés a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy megszerzésének lehetősége.



A Dél-Alföldön sok helyen termesztik a zöldpaprikát, fellegvára mégis Szentes és környéke. Bakó Dániel egy olyan fiatal gazdálkodó, aki a paprikára építi a jövőjét. Kizárólag fehér paprikát termeszt másfél hektáron, 55 ezer palántát nevelnek a gazdaságban 15 ezer négyzetméter fólia alatt. Munkájukat segíti atermálvizes fűtés, amelyhez még korábbanfúrtak kutakat. Szentesen és környékén ezeketa termelőket a Délkertész fogja össze: 500 termesztő, 150 hektáron, 97 százalékos integrált biológiai növényvédelmet alkalmaz. Ennek az eredménye évente az 53 ezer tonna zöldség a hazaipiacon. Nagy Péter Sándor elnök azt nyilatkozta, hogy a fő profiljuk még a paradicsom és ebből több fajtát is termesztenek. A fehér, a hegyes csípős ésakápia utánmost már paradicsompaprikát is termesztenek a közösségben. Ez a négy fajtatípus adja a szentesi paprika termékcsaládot. Ez 2014 óta oltalom alatt áll, tavaly óta pedig hungarikum is.

A magyar paprika a hajtatott termékek egyik meghatározója és nem csak belföldön, hanem külföldön is ismert és elismert. Egész évben megtalálható az áruházláncok polcain, de ehhez az is kell, hogy ennyi időn át fogyasztható legyen, mert vannak olyan időszakok, amelyeket fűtött körülmények között lehet megoldani. Ennek az alapja a termálvíz. Ez az árverseny szempontjából is meghatározó lehet, mert a termálvíz hosszútávon olcsóbbá teheti a termelést, mint a gáz. De tudni kell, hogy ezt a vizet is el kell juttatni a rendszerből villamos energiával, valamint előnyös tulajdonsága az is, hogykörnyezetbarátabb. -Akik fűtött körülményekkel rendelkeznek, azok maximálisan kihasználják a termálvíz lehetőségét -mondta a Délkertész elnöke, aki a jövőről elárulta, hogy a tervekben szerepel a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer Védjegy bevezetése. Ez segíti abban a fogyasztót, hogy aki ezzel rendelkezik, ott minőségbiztosítás van mögötte. Erre a védjegyre pályázni lehet, erről a honlapon tájékozódhatnak a gazdálkodók.

https://www.delkertesz.hu/


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

A korai tavasz ellenére nincs veszélyben a gyümölcstermés

2024.04.26

Ami eddig elvirágzott, az már túl van a nehezén, a három fagyosszent elvonultáig még nem múlt el a veszély. Egy biztos: a több évtizede gazdálkodók sem tapasztaltak még olyat, ami napjainkra jellemző: három héttel előbbre tart a természet, mint korábban. Ez egyelőre nem okoz gondokat, a termesztők alkalmazkodnak az időjárási körülményekhez, bár a kevés csapadék és az esetleges fagykár még jelenthet problémát. A hirtelen jött tavasz miatt óvatosságra intenek mindenkit a termelők, ugyanis május közepéig is számolhatunk fagyokkal, ezért sokan addig nem ültetik ki a zöldségféléket, mert úgy is utoléri magát a növény a nyár során, főleg ha megfelelő mennyiségű csapadékot is kap. Apáti Ferenc, a Fruit Veb Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint addig kell tehát várni, amíg a fagyveszélyek el nem múlnak. ...

Immunerősítő növények: Aloe Vera

2024.04.26

A kozmetikában, és az alternatív gyógyászatban egyaránt alkalmazzák. A kettő területet összeköti a sejtregeneráló és immunerősítő tulajdonsága. Már az ókorban i...

Aktuális kihívások: levéltetű, körtebolha

2024.04.25

Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő...

Mospilan 20 SG, 4 grammos kiszerelésben ismét III. kategóriás

2024.04.25

Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó...

Stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai

2024.04.25

A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szer...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.