Jövőre egymillió pulyka tenyésztésére alkalmas férőhellyel bővülnek a Talentis Agro Zrt. telephelyei, amelyhez már megkezdődtek a fejlesztési és korszerűsítési munkálatok. Eddig összesen negyvenezer pulykapipét telepítettek az istállókba, az év elején pedig félmilliónál is több haszonállat nevelése kezdődhet meg, hogy végül az év második felére elérje a tervezett egymilliót.
Ahogy arról pár hete beszámoltunk: a pulykatenyésztés felé nyitásban a nagy múlttal rendelkező Gallicoop Zrt.-vel kötött együttműködés adhat lendületet a holdingnak a tervek megvalósításában. A pulykafeldolgozóval és vágóhíddal rendelkező integrátor cég évente 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel, amelyekből friss árukat, töltelék- és füstölt termékeket állít elő. A Gallicoop a jelenlegi két millió darab termékét növelni szeretné három millióra, ezért ennek a különbözetnek az előállításában számítana a Talentis Agro Zrt-re. Ehhez az első lépések már megtörténtek az erre a tartástechnológiára alkalmas épületek átalakításával. A folyamatokat és az adatokat látva mindehhez a hazai piaci környezet is biztatónak tűnik. A pulykatenyésztés az utóbbi években stabilnak mondható, ám messze elmarad a legnagyobb uniós termelőnek számító Lengyelországétól.
A magyarországi pulykatermelés 98 ezer tonna volt tavaly. Korábban, 2017-ben 97 ezer, 2016-ban 101 ezer, 2015-ben 97 ezer tonna volt ez a mennyiség amely 4,7 százaléka az uniós országok össztermelésének. Az export-célországok döntően európai uniós országok, de az elmúlt években jutott magyar pulyka Svájcba és Hongkongba is. A legnagyobb uniós termelőnek Lengyelország (384 ezer tonna), Németország (360 ezer tonna) és Franciaország (355 ezer tonna) számít, míg globálisan a legtöbb pulykát az Egyesült Államok állítja elő (2,672 ezer tonna). Az egy főre jutó hazai pulykahús-fogyasztás folyamatosan változik: míg korábban 7 kg is volt évente, jelenleg 4,5 kg, de a legtöbb pulykát továbbra is Németországban fogyasztják, ahol 6 kg az átlag évente.
Egy pulyka élősúlya fajtától, kortól függően 5 - 25 kg között változhat. A pulyka húsa tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen teljes értékű fehérjét, mely szükséges a növekedéshez, a szervezet regenerálódásához, enzimek, hormonok, immunanyagok és a vér képzéséhez. Gazdag B-vitaminokban és ásványi anyagokban. Zsírtartalma az állat korától, fajtájától és a húsrészektől is függ: a fiatal állatok és a fehér húsok kevesebbet, az idősebb állatok és a sötétebb húsok általában többet tartalmaznak. A máj bőséges A- és D-vitamin forrás. A takarmányozással és a korszerű tartástechnológiával befolyásolható az állat zsírmennyisége és zsírsavösszetétele is. A pulykahús – ízletessége mellett – a legkevésbé allergén, továbbá zsírszegény és fehérjében gazdag.
Ami eddig elvirágzott, az már túl van a nehezén, a három fagyosszent elvonultáig még nem múlt el a veszély. Egy biztos: a több évtizede gazdálkodók sem tapasztaltak még olyat, ami napjainkra jellemző: három héttel előbbre tart a természet, mint korábban. Ez egyelőre nem okoz gondokat, a termesztők alkalmazkodnak az időjárási körülményekhez, bár a kevés csapadék és az esetleges fagykár még jelenthet problémát. A hirtelen jött tavasz miatt óvatosságra intenek mindenkit a termelők, ugyanis május közepéig is számolhatunk fagyokkal, ezért sokan addig nem ültetik ki a zöldségféléket, mert úgy is utoléri magát a növény a nyár során, főleg ha megfelelő mennyiségű csapadékot is kap. Apáti Ferenc, a Fruit Veb Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint addig kell tehát várni, amíg a fagyveszélyek el nem múlnak. ... ➜
A kozmetikában, és az alternatív gyógyászatban egyaránt alkalmazzák. A kettő területet összeköti a sejtregeneráló és immunerősítő tulajdonsága. Már az ókorban i... ➜
Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő... ➜
Az egyik legnépszerűbb házikerti növényvédőszer, a Mospilan 20 SG, a 4 grammos (leveles) kiszerelésben ismét III. kategóriás lett. Tájékoztatta hírportálunkat Zsigó... ➜
A Vidékfejlesztési Program forrásaiból megvalósuló szerkezetátalakítás növelheti az ágazat ellenállóképességét Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szer... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.