Igazi nagyüzem van már a hónap eleje óta a halgazdaságokban, hiszen az éves halfogyasztás meghatározó része még mindig az év végi ünnepekhez köthető. A haltermelők decemberben értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy negyven százalékát. Ezekben a napokban már erre készülnek a halgazdaságok, most halásszák le a nagyobb tavakat és válogatják szét a halakat fajta és méret szerint a kisebb tavakba. Ilyenkor látják meg a halászok is, hogy milyen évük volt.
Az őszi lehalászás is egyfajta betakarítás, ugyanis akkorderül ki, hogy mennyi hal lesz a hálóban. Az eddigi adatok alapján közepes évet zárhat a halágazat. Tavaly kifejezetten gyenge évük volt: 20 százalékkal kevesebb halat tudtak értékesíteni, mint egy évvel korábban. A történelmi aszály, a magas takarmány- és üzemanyagárak nehezítették meg a halászok munkáját. Jelenleg kínálati piac van, a szakma abban bízik, hogy decemberben felélénkül a kereslet. A részletekről Horváth Ferenc, a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a tavalyi forró és aszályos évhez képest jobb évet zárnak a haltenyésztők, már megkezdődtek országosan is a lehalászások és jó hangulatban telik a munka, de az eredmények azt mutatják, hogy közepes lesz a termés.
-Termőhelyenként nagyon változó, hogy mi számít jó termésnek, de hektáronként az egy tonna pontyhozam az ideális. Ezt azonban idén nem érjük el -tette hozzá. A cég 460 hektáron foglalkozik hagyományos tógazdasági haltenyésztéssel.
„Jelenleg tehát kínálati piac van és a hagyomány szerint az év utolsó heteiben élénkül meg a kereslet. Az imputköltségek növekedése, a munkabérek emelkedése, a magasszállítási költségek jelentkeznek az egyik oldalon, a fogyasztási oldalon pedig a mérséklődés mutatkozik meg. Ennek az a magyarázata, hogy több féle árutermékkel is versenyben van a hal, így az árak tekintetében a termelők mozgástere szűk”.
Idén jó előjelekkel indul a vöröshagyma szezonja, hiszen a korai felmelegedés olaszországi körülményeket tudott biztosítani a növénynek. Vetésforgónál a hagyma mellett jól társítható a burgonya és a gyökérzöldségek, hiszen ezeknek a betakarítási folyamataiban – így a gépesítésben – nagyon nagy a hasonlóság. Ezekkel a növényekkel növelni lehet a gazdaságosságot és a piacra jutást. S hogy valóban hazai földben termett hagymát vásároltunk-e, ahhoz egy jó tanáccsal szolgál a szakember: barna színűnek kell lenni a külső páncélnak, mert a holland például sárgásabb. Összességében tehát jó hír, hogy növekedhet a hagyma vetésterülete itthon, ebben a zöldségben igazán van lehetőség, ám csak öntözési lehetőséggel együtt. Akár önellátók is lehetnénk és a magyar földben termett vöröshagyma igen jó minőséget képvisel. A földön, ha van rá lehetőség még a gyomirtás is automatizálható. A világ hagymafogyasztása- és igénye ráadásul folyamatosan nő. ... ➜
Eddig szépen fejlődtek a diófák. Azonban a május 12-én körbejárt fiatal fán már valamelyik baktériumának és a gnomónia gombájának a tüneteit is megtaláltam. - hí... ➜
A kajszin, a szilván, a cseresznyén és a mandulán is erősödik a levéllyukacsosodást okozó gombának, a sztigminának a fertőzése. - írja legújabb növényvédelmi elő... ➜
Hazánkban az öntözési beruházások az agráriumon belül talán a legkomolyabb fejlesztésnek számítanak, amelyeknek a vége látványos megtérüléssel zárulhat. A termel... ➜
Megjelent Radácsiné Dr. Hári Katalin legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések. A keleti gyümölcsmoly raj... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.