Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.17
novenyvedoszer.hu

24. óra: így fordíthatjuk vissza a talajpusztulást

2024.02.26

Foltosodás, belvizek, tömörödés, pocokinvázió. Folyamatos jelzések ezek, amelyek egyértelműen a talajpusztulás következményei. Egyre többen hangoztatják ezért azt, hogy a termőtalajaink 80-90 százalékban komoly problémákkal küzdenek, ugyanis az intenzív gazdálkodás miatt végleg kihasználtuk az elmúlt 30-40 évben a talajainkat, amelyek eljutottak arra a szintre, hogy a legkülönbözőbb módon figyelmeztetnek bennünket.

A jövőben át kell gondolnunk, hogy milyen talajművelési eljárásokat használunk – kultúrától, csapadékmennyiségtől, pocokinváziótól függően. Nem szabad kijelentenünk azt, hogy nem használunk ekét, vagy hogy csak a forgatás nélküli eljárásban hiszünk, hanem okos talajművelőként kell gondolkodnunk és az adott időszaknak, valamint csapadék- és talajviszonyoknak megfelelően kell megválasztanunk a munkaeszközöket. Az elmúlt időszakban mind a gépesítés, mind pedig a mikrobiológia készítmények felhasználása terén, valamint a kormányzati irányvonalakkal összhangban – utalva az Agrárökológiai Programra – ebbe az irányba hatnak a felvilágosító kampányok. Ennek hátteréről és fontosságáról kérdeztük Umenhoffer Pétert, a Mikro-Vital Kft. cégvezetőjét, aki szerint az előbbi tényezők és lehetőségek alapján kell kiválasztani, hogy milyen készítményekkel próbáljuk akár a talajéletet javítani, akár a vetőmag csávázását megoldani.


-Ezek a jövő nagy kihívásai, amelyekhez a megfelelő háttér rendelkezésre áll a csávázás, vagy a szárbontás-, szármaradvány tekintetében, ami az egyik legfontosabb mikro- és makroelem tápanyaghordozó, amit vissza kell juttatnunk a talajba, hogy az abban rejlő nitrogént, foszfort és káliumot optimálisan adjuk vissza a természetnek. Nem biztos, hogy az elmúlt évek termésátlagait kell felülmúlnunk és minél nagyobb átlagra kell törekednünk, hanem minél optimálisabb inputanyag ráfordítással – növényvédőszer, műtrágya, mikrobiológiai készítmények – segítsük ezeknek a feltáródását és javítsuk a talajéletet -hangoztatta.
A gazdálkodók és az új megoldások
Az Agrárökológiai Program arra sarkallja a gazdálkodókat, hogy kipróbáljanak olyan készítményeket, vagy talajművelési eljárásokat, amelyekben eddig nem feltétlenül hittek. Ehhez az Agrárminisztérium megfelelő hátteret ad, viszont be kell tartani hozzá bizonyos szabályokat. A mikrobiológiai készítményeket ne csak azért használjuk, mert kapunk érte támogatást, vagy pár pontot, hanem a programba belépő egy olyan készítményt juttasson ki a földekre, amely hosszabb távon hasznos lehet. Ha a program kifut 2027-ben, akkor a gazdák tudják azt, hogy ezeket a készítményeket továbbra is kellene használni – támogatás ide, vagy oda, ugyanis a tápanyag visszapótlásban, a talajélet javításában, a humuszképződésben nagyon komoly szerepük van.

Umenhoffer Péter szerint a vízháztartás javításán kell a jövőben is gondolkodni, ezért nem szabad egy irányba elmenni, hanem közös álláspontra van szükség. -Az emberi szervezethez hasonlóan, ha a talajainkat is feltöltjük vitaminnal, akkor az hosszú távon egészséges talajéletet eredményez -tette hozzá.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció


Kapcsolódó cikkek:


Ezért van jövője a forgatás nélküli talajművelésnek

Az aratás utáni időszakban mindig felmerül a kérdés, hogy mi legyen a szármaradványokkal? Sokan többféle megoldást fontolgatnak, de egy biztos, hogy ne tekintsünk rá amolyan nehezen megoldandó teherként. Ha a környezetbarát és talajkímélő szemléletet követjük, akkor ezek arra ösztönözhetik a gazdálkodókat, hogy hagyják ott a szántóföldeken, mert a legnagyobb bűn onnan elvinni, de ennél már csak a nagyobb vétek, ha egy hőerőműben elégetjük. Nyilvánvaló, hogy egy állattartó telepen nem kérdés az elszállítása, de utána szerves trágya formájában vissza is lehet juttatni.

Ezt teszi a földeken az elszaporodó mezei pocok

Az elmúlt időszakban több tényező is kedvezett a rágcsálók elszaporodásának. A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak. Emellett az agrotechnika változása is felelőssé tehető az invázióért. Az európai uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt előtérbe került a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása, a területek ugaroltatása. Így a pockok járatait nem bolygatják meg a termelők, és korlátlanul szaporodhatnak a rágcsálók. A pocok rendkívüli szaporaság jellemzi, hogy egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet, azaz egy populáció képes megszázszorozni magát.

Itt a megoldás: talajélet javítás a levegőből

Napjainkra az agrárium egyre szélesebb körben alkalmazza a drónok nyújtotta lehetőségeket. A mezőgazdaságban két fő alkalmazási terület a jellemző. Az egyik a monitoring a másik a kijuttató drónok használata.


Ezeket is olvasta már?

Lelkesek a dinnyetermelők, idén is jó szezont várnak

2024.04.17

A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált arra, hogy megfelelő minőségű termés legyen, ezért azok a gazdák, akik 2023-ban a korai termesztést választották és július első felében az áruik zömét eladták, így ők kimondottan jó évet zártak. Ők még nem sejtették, ami július végén történt: lehűlt az idő, sok volt az eső, a nappalok sem voltak melengetők a növénynek, ezért akik erre az időszakra várták a termés betakarítását, azoknak nem volt kedvező a bevétel, de augusztus második felére az időjárásnak köszönhetően az export is megindult és akik a növény termését ekkor szedték fel, jó bevételre tehettek szert. A rágcsáló és vadkár azonban szintén nehezítette a munkát, ugyanis az időjárás miatt elszaporodtak a kártevők. ...

Fontos tudnivalók a TMR ellenőrzésekről

2024.04.16

A területi monitoring rendszer röviden TMR rendszer, a Kincstár 2023-ban bevezetett újítása. Tulajdonképpen a Sentinel műholdcsalád csatlakoztatását jelenti a támogatá...

Mától bejelentési kötelezettség lépett életbe a mezőgazdasági termékek behozataláról

2024.04.16

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály szerint a bejelentésköteles ...

Szárazság, magas hőmérséklet: bőrbe kötve érdemes termelni

2024.04.16

Az unióban folyamatosan csökken az állatállomány, sokkal nagyobb arányban, mint Magyarországon, ahol tavaly mintegy 20 ezerrel csökkent a szarvasmarha létszám, a baromfi ...

Hogyan gondozzuk és védjük meg a babért?

2024.04.15

Ha van olyan cserje, amely alkalmas tömött, átláthatatlan sövény létrehozására, mely elrejti az udvart a kíváncsi szemek elől, az a babérmeggy. Számos pozitív tulaj...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  


Megismertem és elfogadom: Adatkezelés
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.