Élesztő nélkül, elsősorban kovásszal. A prémium minőségű termékek így készülnek a göbölpusztai pékség üzemében, ahol hetente tízezer darab péksüteményt és kétezer kenyeret adnak el, de a különböző kekszekből, linzerekből és pogácsákból is elfogy kétszáz kilogramm.
Ez állandó számnak tekinthető az idei sok nehézség, vagyis az aszály és a háborús konfliktussal járó energiaköltségek emelkedése ellenére is. A környék harminc üzletében forgalmazzák az előbb említett termékeket, amelyekre a szállodák és éttermek is felfigyeltek. A vásárlók elmondása szerint szükség van arra, hogy az elfelejtett ízeket visszahozzák, mert a gyors érlelésű és tartósítószerekkel sűrűn ellátott kenyerek, péksütemények nem képesek ezt garantálni, ráadásul sokan tartanak is ezektől. Göbölpusztán népszerűek a tönköly- és alakor búzából készült teljes kiőrlésű termékek, azon belül is a rozskenyerek, melyekhez havonta tekintélyes mennyiségű, négy-hat tonna BL 80-as lisztet használnak fel. A megnövekedett igények miatt ezért arról döntöttek az üzem vezetői, hogy további fejlesztésekkel szeretnének a vásárlók igényeihez igazodni.
A szintén Göbölpusztán található vágópont kapacitása azonban már korlátozott, mert a nagy vágóhidakkal ellentétben csak meghatározott mennyiséget dolgozhatnak fel, de még így is ki tudják szolgálni a vásárlókat. A heti száz sertés vágására engedélyezett ponton a késztermékek széles palettája található meg: disznósajt, debreceni, turista szalámi, virsli. Az aszály, az energiaválság, vagy a vírus ellenére ugyanúgy teljes kapacitással dolgozik az üzem, sőt ahogy Zimmermann István a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja tájékoztatott, nem győz eleget tenni az igényeknek. Erre egy jó példa az, amikor felmerült, hogy étolajból ellátási gondok lehetnek az országban, akkor megnőtt az igény a sertés zsírra. Ezek az igények is a vágóponton jelentkeztek.
A hernyók a csápjaik segítségével szagolják ki az élelmükként szolgáló növényeket, és azt is, hogy vajon biztonságban rághatnak-e, vagy valami veszély vár rájuk. A Wageningeni Egyetem főként a mezőgazdasági célú kutatásairól ismert, a hernyók szaglásával végzett vizsgálataik sem lógnak ki ebből a sorból: az eredmények segíthetnek a vegyszermentes növényvédelemben. - írja a National Geographic az ng.24.hu oldalán.... ➜
Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán... ➜
A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad... ➜
A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov... ➜
Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.