Egyre kevesebb a sertéstelep idehaza és Európában is, pedig lenne kereslet a jó fajta, minőségi, feldolgozott termékekre. Már évekkel korábban kikiáltották a sertéshúst egészségtelen élelmiszernek és úgy tűnik, hatott a kampány, Ennek az lett a következménye, hogy évről-évre csökken az állatállomány és a sertéstartók száma is. Az unióban 2012 és 2022 között az állomány hat százaléka tűnt el, de itthon is hasonló a helyzet, de nem csak az étkezési szokások megváltozása az oka ennek.
Olaszországon és Spanyolországon kívül szinte mindenhol csökkent a sertésállomány, hazai viszonylatban is egyértelmű visszaesést látnak a szakemberek. Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke szerint elég volt két év ahhoz, hogy az ágazat ilyen rossz helyzetbe kerüljön, de annyira azért nem rossz a helyzet, mint a nyugat-európai országokban. Hozzátette: több tényező is befolyásolta a hazai állomány csökkenését, de a másik oldalról időközben beértek az elmúlt évek vidékfejlesztési programjai és beruházási támogatásai, tehát a tenyésztéshez szükséges különböző fejlesztések megvalósultak. Hatékonyságban előrelépett a sertéságazat, vagyis kevesebb kocával több hízót tudunk előállítani, mert nincs annyi kocára szükség ugyanazon termelési színvonal fenntartásához. Az idei év tehát jövedelmező a sertéságazat számára.
-Az étkezési szokások megváltozása és a sertéshús elleni negatív kampány miatt nem annyira népszerű a hazai lakosság körében, mint harminc-negyven éve. Ezzel a folyamattal meg kell küzdenünk. A sertéshús ára időközben emelkedett, ezért nem mindenki tudja megengedni magának, hogy hetente többször sertéshúst vásároljon, de figyelembe kell venni, hogy a fiatalabb korosztály kevesebb sertéshúst fogyaszt, mint az idősebb generáció. Németországban például az utóbbi öt évben tíz kilogrammal csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás, ez egyértelműen a kormányzati politikának és a zöld szervezetek lejárató kampányának is betudható. Idehaza ennyire drasztikus sertéshúsfogyasztás csökkenésről nem kell beszélni, de tíz százalékos visszaesésre biztosan kell számítani -összegezte tapasztalatait Fitos Gábor.
Ez is érdekes lehet:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/nem-allt-meg-a-serteshus-aranak-emelkedese
A hideg beköszönte a disznóvágások ideje is egyben. Ez az időszak segíthet az értékesítésben. Magyarországon egyre kevesebben tartanak disznókat, de a hagyományos magyar konyha azért nem hagyja magát legyűrni, különösen így az év végi ünnepek előtt megugrik a disznóhús iránti kereslet.
Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, melyek az utóbbi években szaporodtak el, részben azért, mert nehéz már munkaerőt találni, másrészt pedig így a termelői piaci és a bevásárlóközponti árakhoz képest sokkal előnyösebben juthatunk hozzá a kedvenceinkhez. Arról nem is beszélve, hogy egy élménnyel is gazdagabbak leszünk. Ha a fővárosban élünk, akkor nem kell messzire menni egy ilyen élményért, hanem az egyik legközelebbi hely Pomáz határában, a Pilisben található. Hagyományos módszerek adalékok és ízfokozók nélkül – mindez Budapest határában, Pomázon. A Kék bolygó podcastjában is bemutatkozott nemrégiben – mintegy követendő példaként – a Breier Ökofarm. Áder János korábbi köztársasági elnök a környezetbarát technológiáról, a minél kisebb ökológiai lábnyomról és a helyben feldolgozott termékek jelentőségéről beszélgetett ifj. Breier Lászlóval. Mint kiderült, a farmon a „boldog” állattartás és „szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. A jó idő beköszöntével ismét elkezdődtek a Farm túrák, melyeken a legkisebbek is megismerkedhetnek a környezettudatossággal. ... ➜
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvényeket módosító javaslatot, amely a termőföldre vonatkozó szabályokban is változást hoz július 1-jétől. Az ... ➜
Minél több gazdálkodó tesz a madarak számára előnyös lépéseket, annál ellenállóbb lesz a gazdaságuk és tágabb értelemben a világunk. A mezőgazdasági termelőkn... ➜
Ma már nehéz elképzelni, de a rendszerváltás előtt 12 cukorgyár működött idehaza. Ha napjainkban szóba kerül a cukorrépa feldolgozása, akkor már csak a kaposvári ü... ➜
Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések.... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.