Az árérzékenység miatt présbe kerültek a vágóhidak és a húskészítménnyel foglalkozó üzemek, sőt vannak olyanok is, amelyek tényleg pengeélen táncolnak a jövőjüket illetően. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke ezért azt reméli: a fogyasztók megértik azt a kérésüket, hogy vásároljanak magyar termékeket, de abban is bízik, hogy idén növekszik a reáljövedelem és jobban megengedheti magának mindenki a kényelmesebb vásárlást. A feldolgozók ezzel képesek lesznek arra, hogy a megnövekedett önköltségeiket érvényesítsék az árakban.
A termékpályának a vágóhidak és a különböző készítményeket gyártók a nehéz helyzetben lévő szereplői. Ők voltak azok, akik az elmúlt két évben szembesültek a robbanásszerű önköltség növekedéssel az egyik oldalon, míg a másik oldalon a fogyasztói keresletcsökkenéssel. Logikusan az előbbi azt tenné indokolttá, hogy emeljék az áraikat minél feljebb, viszont az utóbbiak úgy reagálnak mindenre már így is, hogy csökkentik a fogyasztást. Mert nem lehet mindent a húskészítmények árában egyik napról a másikra érvényesíteni.
Míg a sertéstartók nem panaszkodhatnak a mostani felvásárlási árakra, a vágóhidak, húsfeldolgozó üzemek jó része nullszaldóval, vagy veszteséggel zárta az előzőévet. Fejlesztésekben ugyan gondolkozhatnak az idén megnyíló támogatások segítségével, de ahhoz túl kell élni a mostani, nehéz időszakot, amikor a termékek árában nem lehet egy az egyben érvényesíteni a drágább alapanyagot és a megnövekedett háttér költségeket.
Évről évre egyre drágábbak a szezonális gyümölcsök, így lesz ez idén is. Ezeknek az áraknak a csökkentésére találták ki még régebben a szed magad akciókat, melyek az utóbbi években szaporodtak el, részben azért, mert nehéz már munkaerőt találni, másrészt pedig így a termelői piaci és a bevásárlóközponti árakhoz képest sokkal előnyösebben juthatunk hozzá a kedvenceinkhez. Arról nem is beszélve, hogy egy élménnyel is gazdagabbak leszünk. Ha a fővárosban élünk, akkor nem kell messzire menni egy ilyen élményért, hanem az egyik legközelebbi hely Pomáz határában, a Pilisben található. Hagyományos módszerek adalékok és ízfokozók nélkül – mindez Budapest határában, Pomázon. A Kék bolygó podcastjában is bemutatkozott nemrégiben – mintegy követendő példaként – a Breier Ökofarm. Áder János korábbi köztársasági elnök a környezetbarát technológiáról, a minél kisebb ökológiai lábnyomról és a helyben feldolgozott termékek jelentőségéről beszélgetett ifj. Breier Lászlóval. Mint kiderült, a farmon a „boldog” állattartás és „szelíd” növényvédelem módszerével dolgoznak. A jó idő beköszöntével ismét elkezdődtek a Farm túrák, melyeken a legkisebbek is megismerkedhetnek a környezettudatossággal. ... ➜
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvényeket módosító javaslatot, amely a termőföldre vonatkozó szabályokban is változást hoz július 1-jétől. Az ... ➜
Minél több gazdálkodó tesz a madarak számára előnyös lépéseket, annál ellenállóbb lesz a gazdaságuk és tágabb értelemben a világunk. A mezőgazdasági termelőkn... ➜
Ma már nehéz elképzelni, de a rendszerváltás előtt 12 cukorgyár működött idehaza. Ha napjainkban szóba kerül a cukorrépa feldolgozása, akkor már csak a kaposvári ü... ➜
Megjelent a legújabb házikerti károsítók csapdafogási eredményei, illetve a webkamerás csapdafogási értékelések.... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.