Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.30
novenyvedoszer.hu

MIÉRT NYÚLNAK MEG A LAKÁSBAN NEVELT PARADICSOM PALÁNTÁK?

2024.03.25

A paradicsom növények növekedését, annak gyorsaságát a környezetének hőmérséklete és a világosság határozza meg. A már valódi levelekkel rendelkező paradicsom növények növekedése 22 °C-os helyen ideális, de 15-29 fok között is jól érzi magát. Amit a palántanevelésnél sokan nem vesznek figyelembe, hogy csírázáskor és szikleveles korban ettől eltérő hőmérsékleten fejlődnek jól a palánták - figyelmeztet írásában Dr. Némethy Zsuzsanna, a  www.novenydoktor.hu oldal növényorvosa.


Csírázáskor 27-29 °C, míg szikleveles korban az első valódi levelek megjelenéséig a 15-18 °C számukra az optimális. 

A palánták napszaktól függően is eltérő hőmérsékletet kívánnak. Éjszaka a nappali hőmérsékletnél 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet számukra a megfelelő.

Ez azt jelenti, hogy az egyenletes hőmérsékletű, központi fűtéses lakás nem nyújtja növekedésükhöz a megfelelő feltételeket, gyorsabban nőnek, mint kellene, ez okozza a vékony, magas palánta szárakat. 


A fokozott növekedést tovább erősítheti a túlzottan nedvesen tartott földjük, a „túlgondoskodás”. Így jönnek létre a cérnavékony palánták, melyek nem tudják megtartani a csúcson fejlődő levélkéket, és eldőlnek.

A palánták nyurgulását - a magas hőmérséklet mellett - segíti a fényhiány. Lakásban, ablak mellett nevelt palántáknál soha nem elegendő a számukra szüksége fény, a növények fény hiányában felnyúlnak, etioláltak lesznek, szövetük laza, gyenge, színük világoszöld.

Olyan helyet érdemes a palántáknak keresni, ahol 6-8 óra időtartamban éri őket a kinti napfény: sarokszoba több oldalra néző nagy ablakokkal, veranda vagy télikert. Legjobb az üvegház vagy fóliaház, ahol reggeltől estig a fény, a megfelelő világosság biztosított. 

A nappalnál hűvösebb éjszaka hiánya a palántáknál késlelteti a virágbimbók differenciálódást, megjelenését. Az egyenletes hőmérsékleten nevelt palántáknál – bármilyen nagyra nő a lombjuk – a virágzás kezdete későbbre tolódik, így a gyümölcs képződés, érés is lassabban indul meg kiültetés után.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek a paradicsomok hozhatnak bő termést

Kiemelkedő minőség, sajátos íz és színvilág, kiváló alkalmazkodó képesség. Ezek a főbb jellemzői a tájfajta paradicsomnak. Már több, mint tíz éve sikeres ez a paradicsom mentő program, amely mag formájában elérhető valamennyi kiskert tulajdonos számára is.

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.


Ezeket is olvasta már?

Földigiliszták szerepe a növényvédelemben

2024.04.29

Az ÖMKi legújabb kiadványából - Földigiliszták az egészséges talaj hírnökei - a gazdálkodók megismerhetik, hogy a különböző mezőgazdasági gyakorlatok, mint a talajművelés, a tápanyagutánpótlás és a növényvédelem, milyen hatással vannak ezekre a fontos élőlényekre. Cikkünkben kiemelten a földigiliszták növényvédelmi szerepét foglaljuk össze a tanulmányban leírtak szerint....

Óriási drágaság volt a növényvédőszer-piacon múlt évben

2024.04.29

Tavaly a peszticidek piacán változások történtek az árakban, mennyiségekben és az értékesítési struktúrában is, amelyeket részletesen elemezni kell a piaci szereplő...

Növényvédelem csalinövényekkel

2024.04.29

A konyhakertben garázdálkodó kártevőknek - legyenek levéltetvek, lepkehernyók vagy bogarak - mind-mind léteznek természetes ellenségeik. Egyszerű a megoldás, ültessü...

Ezért érdemes batáta termesztésével foglalkozni

2024.04.29

Batáta, vagy burgonya? Sok termelő és fogyasztó teszi fel ezt a kérdést az utóbbi időben. Előbbiek szívesen áttérnének a batátára, és adnák fel végleg a burgonyá...

Gubacsatkák támadják a fákat, hogyan védekezzünk ellenük

2024.04.27

A gubacsatkák növényi nedvekkel táplálkozó kártevők, amelyek a fajra jellemző elváltozásokat okoznak a gazdanövényeiken. Egyes fajaik a károsítás nyomán képződö...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.