Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.19
novenyvedoszer.hu

Már a mindennapok italának számít a pezsgő

2022.12.26

A Dél-Balatonnál gombamód szaporodnak a pezsgőt is készítő pincészetek. A tapasztalatok alapján ugyanis egyre többen keresik a jó minőségű nedűt. Javában zajlik a pezsgőkészítés a Hujber Pincészetben is, ezekben a napokban a 2020-as évjáratú Chardonnay pezsgőt seprőtlenítik, ezután kerül majd kereskedelmi forgalomba.

Vajas, élesztős jegyek jöttek elő a 24 hónapos seprőn tartás során, a Chardonnay gyümölcsössége is érződik már. Szép gyümölcsös savak jellemzőka 2020-as évjáratra, a palackos érlelési jegyek is megtalálhatók. Egyre több Dél-balatoni borász készít pezsgőt, ez már egyfajta presztízs és fogyasztói elvárás is. Hujber Attila borász szerint a vásárlók egyre jobban szeretik és kedvelik a pezsgőt, ugyanez igaz a többi borásznál is, így a borvidék a buborékos irányba kezd elmozdulni.



-Ez oda vezethető vissza, hogy már nem csak az ünnepek itala a pezsgő, hanem a mindennapoké is. A frissesség és a borvidék gyümölcsössége jó alapot ad ehhez. A Dél-Balaton mindig is erről a két jegyéről volt híres, ez szépen visszaköszön a pezsgőben, szépek a savak és a gyümölcsös jegyek, a borvidék éghajlata, talaja pedig kiváló a pezsgőalap készítésére, mertminden a korai szüretnél kezdődik: 9 és 10 körüli savtartalom és 15 körüli mustfok kell hozzá, devannak olyan borvidékek, ahol köves a talaj - mint a Somló-hegyés az északi part. Ezekteljesen mások, mint a déli parton készült pezsgők, ahol sokkal frissebbek, gyümölcsösebb savak vannak a pezsgőben, mint egy másik borvidéken készült pezsgőnél -értékelte a pezsgő iránti keresletet a borász.

Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a borvidék már tíz évvel ezelőtt megfogalmazta a napfény és a pezsgés szlogenjét, ezért az év minden részében helye van a pezsgőnek. Világszerte is elindult a folyamat, hogy vége a pezsgő szezonális jellegének, így egész évben van márfogyasztás. -A trend a gyümölcsösség, a frissesség és a könnyedség felé mozdult el -összegezte az elnök.

Ráadásul rengeteg koktél alapja is a pezsgő, ennek is köszönhető, hogy világszinten már jelentősen megugrott a buborékos italok forgalma. A Dél-balatoni borászok pedig abban bíznak, hogy ez hamarosan hazánkban is így lesz. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Ilyen hatással van a hosszan tartó szárazság a szántóföldi kórokozókra

2024.04.19

Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos....

Magyar kutatók új talajhidrológiai adatbázist fejlesztettek ki

2024.04.19

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad...

Elindult az új agrártámogatási honlap

2024.04.19

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov...

Tájfajta palántákkal üzen a Föld napjára az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

2024.04.19

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (...

Most kell megakadályozni a szőlő lisztharmatot

2024.04.18

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.