A sertéstenyésztésben a nagyobb alomlétszám rendszerint kisebb születési súllyal párosul, ami kedvezőtlen hatással van a malacok életképességére és fejlődésére. Így a takarmányozással foglalkozó szakemberek a nagy teljesítményre képes fajtáknál általában adott genotípusra adaptált ajánlást fogalmaznak meg, főként az energiaellátásra és a fontosabb táplálóanyag-ellátásra (pl. aminosavak) vonatkozóan.
A receptúra összeállítások során a takarmányozási szakemberek a hagyományos zsír- és olajforrásokat (pl. állati zsír, napraforgóolaj stb.) gyakran szerepeltetik a tenyészkocák takarmányadagjában, főleg a szoptatás alatt. A legújabb irányelvek azonban olyan speciális, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajforrások alkalmazását is javasolják, melyek az energiaellátás javítása mellett az élettani és szaporodásbiológiai folyamatokat is kedvezően befolyásolhatják. A sertések szervezetében nem szintetizálódó esszenciális (nélkülözhetetlen) zsírsavak, a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3) szerepe kiemelendő. Az alfa-linolénsavból képződő többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) fontos szerepet játszanak az idegrendszer fejlődésében, az immunrendszer működésében és a szaporodásbiológiai folyamatokban.
Omega-6 és omega-3 zsírsavforrások és alkalmazásuk
A növényi olajforrások, mint pl. a napraforgó-, szója-, len- és repceolaj inkább linolsav- és alfa-linolénsav-források, míg a halolaj és az algaolaj döntően hosszú szénláncú omega-3 zsírsavforrások (EPA, DHA). A világ vezető sertéstartó országaiban döntően gabona-extrahált szójadara, illetve élelmiszeripari melléktermék alapú takarmányozást folytatnak, ami főként omega-6 zsírsavakban gazdag, és az omega-6 - omega-3 zsírsavak aránya a kívánatos 3-5:1 helyett a 10-25:1-hez közelít. A tenyészkocák takarmányainak alfa-linolénsav (pl. len- és szójaolaj), illetve EPA és DHA forrásokkal (hal- és algaolaj) történő kiegészítése több esetben kedvező hatásúnak bizonyultak a tenyészkocák és malacaik teljesítményének javításában.
Ez utóbbi hátterében az állhat, hogy az EPA és DHA zsírsavakban gazdag halolajetetés hatására megnő a kocatej omega-3 zsírsavtartalma, ami a fiatal malacok szervezetébe kerülve pozitív hatással lehet az immunrendszer működésére, valamint egyes táplálóanyagok felszívódására, aminek következtében javul a fiatal állatok túlélési esélye.
https://adexgo.hu/publikaciok/
Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs. ... ➜
Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli érté... ➜
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásb... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.