Csemegekukoricából továbbra is Európa első számú termelői vagyunk, de világviszonylatban is a második legnagyobb exportőröknek számítunk. A kukorica háromnegyede a konzerviparban, egynegyede a hűtőiparba kerül, de ide tartozik az az öt-tíz százaléknyi rész, amit a friss, piaci csemegekukorica tesz ki, amit a tavaszi-nyári időszakban főtt kukoricaként szoktuk fogyasztani.
Hasonlóak az arányok a zöldborsónál is: háromnegyedét a konzervipar, a többit a hűtőipar veszi fel. De ami jelentős különbség a két kultúra között, hogy amíg a kukoricát nyolcvan százalékban exportáljuk, addig a zöldborsóból ugyanennyi marad belföldön és a kisebb részét exportáljuk. Mindezeknek azért van most jelentősége, mert az elmúlt hetekben több vidéki üzlet polcain hiánycikk volt a csemegekukorica. Van-e oka aggódni a vásárlóknak és kitart-e a feldolgozott csemegekukorica, illetve borsó a következő szezonig? Erről kérdeztük Apáti Ferencet a FruitVeB–Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét, aki szerint azévszázados aszály ellenére szerencse volt az, hogy a zöldségtermő területek hetven százaléka öntözött. Ez a csemegekukorica és a zöldborsó vonatkozásában – amelyek a hazai zöldségtermés kétharmadát adják – úgy értendő, hogy a csemegekukorica termőterületünk nagyjából hetven százalékban öntözött, a zöldborsó valamivel kevesebb arányban, de mivel általában júniusban már betakarítják, így az aszályos időszakok kevésbé szokták érinteni. -Ebben az évben is kiesést okoztak az időjárási viszontagságok: zöldborsóból tíz-húsz százalékos termésveszteséget figyeltünk meg már a júniusi hőséghullám és az aszályok idején, míg a csemegekukoricában harminc-negyven százalékos terméskiesésre számítunk. A kukorica - ahol nem öntözött -, ott hetven-száz százalékos volt a terméskiesés, míg az öntözött állományban is húsz százalékos volt a terméscsökkenés -összegezte az elnök.
A következő termésig kitart a két zöldség. Nyugtatta meg a vásárlókat Apáti Ferenc, aki mindezt azzal magyarázta, hogyakukoricánál a terméskiesés kevésbé érzékenyen érinti a belföldi, de annálinkább az exportpozícióinkat. A zöldborsónál ugyanakkora nagyobb hazai értékesítés miatt minden veszteség érezhető, de az a kis veszteség nem rengeti meg a hazai pozíciókat, ezért lesz elegendő mirelit zöldborsó.
Rontotta a termelői kedvet az idei esztendő. A feldolgozóipar, a hűtő- és konzervipar belekényszerült abba, hogy kétszer annyival emelje meg a felvásárlási árakat az előző évhez képest, ezért nem látni tisztán, hogy a termelési lelkesedés megtartása érdekében a következő évben milyen mértékben kell az alapanyag árát megemelni ahhoz, hogy legyen elegendő kukorica, vagy borsó, amit megtermelnek a gazdálkodók.
Már hetekkel az ünnepek előtt megnő a tojás iránti kereslet. A 28 napos szavatossággal rendelékező termék – megfelelő tárolási körülmények mellett – nem jár minőségi kockázattal, ha a vásárlók előre beszerzik a tojást. Nagyon sokan keresik fel ezért a termelői piacokat a húsvéti időszakban, főképp a fehér tojás miatt, ami a festésre kiválóan alkalmas, de népszerű az XL-es, valamint a házi tojás. Ezekből a piacokon nagyon sokféle megtalálható. Magyarországon a fogyasztók a barna héjú tojást részesítik előnyben, bár a fehér és barna héjú tojások között a beltartalmi értékek szempontjából semmilyen különbség nincs. ... ➜
Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli érté... ➜
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásb... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.