Zöldségfélének tartjuk, de nevezhetjük akár gyümölcsnek is, ugyanis fogyaszthatjuk úgy, mint a gyümölcsöt a kellemes íze miatt. Több olyan paradicsomfajta létezik, amelynek édes az íze. A szüretének most van ideje, de most elsősorban az ipari termesztésűeket takarítják be, viszont a hagyományos, folyton érő lugas paradicsomok a nyár második felétől egészen késő őszig, sőt az első fagyokig szedhetők.
Azért is érdekes és megkerülhetetlen növény a paradicsom, mert a magyar konyha az alapételeihez használja, ilyen a lecsó, vagy a pörkölt. Nem olyan régen került Európába Amerikából, viszont rövid idő alatt meghonosodott a feldolgozóiparban és a házi kertekben egyaránt, de a termesztése nagy körültekintést igényel. A termesztő ugyanis mindig szembesül olyan nem várt következménnyel, ami a sikeres termést meghiúsítja. Ilyen a klímaváltozás, amelynek a paradicsom is az elszenvedője: nem is gondolnánk, hogy a megnövekedett erőteljes napsugárzás ennél a növénynél is okozhat problémát, mivel a bogyók megéghetnek a túlzott napfényben. Ezért árnyékolni kell sok esetben a paradicsomot azért, hogy a héja ne égjen meg. A napégés csak az egyik tényező, a másik pont ebből adódik, ez pedig a legyengülés. Sok kártevő és kórokozó könnyen tud elszaporodni emiatt. Néhány fontos tanácsot érdemes megfogadni a szakértőtől. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója minden évben szervez Paradicsom Napokat a Füvészkertben. A nagy érdeklődésből arra következtet, hogy ezt a növényt továbbra is nagyon kedvelik a termesztők és a vásárlók. Most nekünk is megoszt néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni.
1. Hová ültessük?
A változó környezeti és gazdasági körülmények az agráriumban egyre fontosabbá teszik az okszerű és hatékony növényvédelmi tevékenységet a gazdálkodók számára. A kérdéskör fontosságára tekintettel hírportálunk, a novenyvedoszer.hu (NSZ) megkérdezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértőit a témáról. Az alábbiakban közreadjuk a kérdéseinkre adott válaszokat.... ➜
A kertészkedés egyre több embert ragad magával, így elmondhatjuk, hogy a reneszánszát élő ágazatról van szó. Ennek egy modern kori formájaként említhetjük a város... ➜
Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal... ➜
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb táplálkozási értékkel rendelkező zöldségféle. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK... ➜
Online konferenciasorozatot indít a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. A három eseményből álló tájékoztatás célja, hogy hozzásegítse a feldolgozóüzemeket, a kertés... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.