Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.04.19
novenyvedoszer.hu

Biztonsággal fogyaszthatók a hazai burgonyák

2022.12.13

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak. A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, többek között csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mérésével. Ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint sor került a penész és GMO vizsgálatra is. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.



A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben. A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:

„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:
1.    Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
2.    Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
3.    Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)
„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:
1.    Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
2.    Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
3.    Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)
„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:
1.    Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
2.    Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
3.    Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)


A burgonya a szántóföldi növénytermesztés nehézipara -így tartják a szakemberek. Nagy a költség- és a befektetés igénye, úgy energiában, mint munkaidőben, ugyanakkor nagy haszon is várható tőle, ha a termékét valaki el tudja adni. És itt kezdődnek a problémák igazából, mert a termelési költségek növekednek, a felvásárlási árak évek óta nem változnak.

Hazai helyett előre nyomul az import?
Ez a termelési kedvet is elveszi, főleg ha az idei aszályos időjárásból indulunk ki. A műtrágya költségek a háromszorosára, a növényvédő szerek is a duplájára emelkedtek, ráadásul egyre nehezebben találnak munkaerőt a termelők. Polgár Zsolt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi Burgonyakutató Állomásának vezetője szerint ezért öntözni kellene, mert különösen az idei év mutatta meg, hogy a homokos termőterületeken nem áll rendelkezésre annyi víz, hogy az időszak második felében a hosszú tenyészidejű fajtákat öntözni lehessen. A magas hőmérsékleten a talaj átforrósodik akár 45 fokra is és ha akkor történik az öntözés, akár megfőhet a burgonya. 
 
Ezek a jelenségek befolyásolják a burgonya vetésterületének az alakulását is: folyamatosan csökken a terület, mert amíg harminc évvel ezelőtt ötvenezer hektár volt, most tizenkétezer körül van és jövőre tízezer alá mehet. „Azokra a területekre szorul vissza, ahol elegendő az öntözővíz, vagyis enélkül kockázatos burgonyát termelni”. 
 
Ez is az oka, hogy a burgonya ára emelkedett leginkább az élelmiszerek közül a kereskedelmi forgalomban. A kiskereskedelmi ára megduplázódott, de ezt a felvásárlási árak nem követik. A termelői összefogás lehetne a megoldás Polgár Zsolt szerint, amellyel egy egységes termelői árualappal tárgyalópartnerek lehetnének a termelők a forgalmazókkal szemben. Helyette maradnak a szabadpiaci, vadkapitalista körülmények, mert ellenőrizetlenül érkezik be mindenféle minőségű étkezési burgonya, közben pedig a becsületes magyar termelők abbahagyják és még nagyobb importra szorulunk majd. 


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Ilyen hatással van a hosszan tartó szárazság a szántóföldi kórokozókra

2024.04.19

Április közepén tovább folytatódott a koranyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt. Áztató esőre igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt. - írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos....

Magyar kutatók új talajhidrológiai adatbázist fejlesztettek ki

2024.04.19

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói által kifejlesztett HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai ad...

Elindult az új agrártámogatási honlap

2024.04.19

A 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk a mai naptól megújult formában új honlapon, a kap.gov...

Tájfajta palántákkal üzen a Föld napjára az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet

2024.04.19

Az ökológiai gazdálkodás fontosságára és élelmiszertermelési rendszerünk sokszínűbbé tételére hívja fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (...

Most kell megakadályozni a szőlő lisztharmatot

2024.04.18

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát ok...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.