Az elmúlt időszak jelentős költségnövekedései várhatóan a hazai pálinkafőzési kedvet is visszaveszik, így a minőségi párlatoknál akár még harminc-negyven százalékos áremelkedés sem elképzelhetetlen. Gazdag Attilával, a Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület alapító elnökével ennek esélyeiről és a megoldásokról beszélgettünk.
A szakember már régen lefőzte a saját pálinkáját, ilyenkor pedig kóstolgatja a nyári időszakban elkészített párlatokat, amelyek nagy részét a cseresznye, a meggy és a kajszibarack teszi ki, ez utóbbinál kimondottan jó volt a tavalyi termés. Mint mondja, az otthoni pálinkafőzést mindenképpen befolyásolja az infláció. Mind a magánfőzőknek, mind pedig a bérfőzetőknek sem jó állapot ez, hiszen a bérfőzési díj – az energia árak miatt – egyértelműen magasabb lett, vagyis 1200 forint volt tavaly ilyenkor és most 2000 forintra változott, tehát 100 százalékos áremeléssel is lehet számolni. -Ez attól függ, hogy a főzde milyen technológiát használ: fatüzelésűt, gázost, vagy villanyt. Ezeknek az ára más-más módon változott, tehát bérfőzdénként eltérőek az összegek, de ez igaz a magánfőzőkre is, hiszen ott is ugyanez a három megoldás található meg. A gyümölcsök ára sem lett olcsóbb, ezért akik maguknak megtermelik, azok nem hagynak fel a pálinkakészítéssel, hiszen maga pálinkafőzés azon kívül hogy egy értékteremtő dolog, valójában értékmentő is -mondta Gazdag Attila.
Vannak olyan magánfőzők, amelyek kipróbálják az újfajta, felkapott gyümölcsöket, vagy ha nem termett elegendő mennyiség, akkor kipótolják máshonnan – ez egy bevált szokás. Mivel tavaly magasabb áron lehetett ezeket beszerezni, ezért a gazdák meggondolják, hogy miből és mennyit készítenek, ezért a főzési kedvet ez alapvetően befolyásolja. Megjelent ebben a szektorban is a high technológia, de Gazdag Attila szerint nem ezen múlik a siker. Ráadásul ezeknek a berendezéseknek az ára sem lett olcsóbb, viszont a vásárlási kedv nem hagyott alább, mert több lett az olyan magánfőzde, ahol saját célra állítják majd elő azt a mennyiséget, amelyben örömüket lelik a tulajdonosok.
Az egyesület egyik nagyon fontos célja a minőségi pálinka készítésének és fogyasztásának népszerűsítése. Március közepén lesz a Pannónia Párlat Verseny, amelynek támogatója az Agrárminisztérium.
A pálinka készítése a hiedelmekkel ellentétben nem könnyű folyamat, hiszen sok függ az évjárattól. A tematikus kóstolások nagyon népszerűek, s ezeken sok mindent megtudhatnak erről a hivatásról a laikusok. A Pannónia Pálinka Kultúra Egyesület nagyon sokat tesz azért, hogy megismerjék a fogyasztók ezt a hungarikumot és mint az elnök hozzátette: „megmutatjuk nekik a minőségi pálinkát, annak kóstolását, valamint a legújabb technológiákat, amelyek még kifinomultabbá tehetik ezt az italt.
Rohamosan terjed a drónok használata a hazai agráriumban, egyre gyakrabban lehet velük találkozni a szántóföldek felett, tehát egyértelműen a mezőgazdaság jövőjét j... ➜
Tavaly kifejezetten rossz évet zártak a hazai zöldborsó termesztők. Magyarország Európa harmadik legnagyobb borsótermelője, átlagosan 13 százalékkal és ennek a harmad... ➜
Kevesen gondolnák, de sokkal kiszámíthatóbb ma idehaza pulykát tenyészteni, mint tojást termelni. Mindez annak ellenére igaz, hogy Magyarországon továbbra is a sertés- ... ➜
Zsigó György növényorvos tanácsai. Virágzik a kajszi is! Sürgősen írnom kell a virágfertőző moníliáról, ami a meggynél de a kajsziban is komoly károkat okozhat. Mo... ➜
2022 harmadik negyedévében 21 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon. Budapesten egy téglalakás átlagos négyzetméterára már eléri az egymillió forinto... ➜
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és a... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.