A zöldpaprikát Közép-Európában fogyasztják a legtöbben és egyedüli riválisa csak az észak-afrikai paprika. A népszerű, kedvelt zöldség igazi otthona nálunk a Dél-Alföld. Az egyik legfontosabb kérdés a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy megszerzésének lehetősége.
A Dél-Alföldön sok helyen termesztik a zöldpaprikát, fellegvára mégis Szentes és környéke. Bakó Dániel egy olyan fiatal gazdálkodó, aki a paprikára építi a jövőjét. Kizárólag fehér paprikát termeszt másfél hektáron, 55 ezer palántát nevelnek a gazdaságban 15 ezer négyzetméter fólia alatt. Munkájukat segíti atermálvizes fűtés, amelyhez még korábbanfúrtak kutakat. Szentesen és környékén ezeketa termelőket a Délkertész fogja össze: 500 termesztő, 150 hektáron, 97 százalékos integrált biológiai növényvédelmet alkalmaz. Ennek az eredménye évente az 53 ezer tonna zöldség a hazaipiacon. Nagy Péter Sándor elnök azt nyilatkozta, hogy a fő profiljuk még a paradicsom és ebből több fajtát is termesztenek. A fehér, a hegyes csípős ésakápia utánmost már paradicsompaprikát is termesztenek a közösségben. Ez a négy fajtatípus adja a szentesi paprika termékcsaládot. Ez 2014 óta oltalom alatt áll, tavaly óta pedig hungarikum is.
A magyar paprika a hajtatott termékek egyik meghatározója és nem csak belföldön, hanem külföldön is ismert és elismert. Egész évben megtalálható az áruházláncok polcain, de ehhez az is kell, hogy ennyi időn át fogyasztható legyen, mert vannak olyan időszakok, amelyeket fűtött körülmények között lehet megoldani. Ennek az alapja a termálvíz. Ez az árverseny szempontjából is meghatározó lehet, mert a termálvíz hosszútávon olcsóbbá teheti a termelést, mint a gáz. De tudni kell, hogy ezt a vizet is el kell juttatni a rendszerből villamos energiával, valamint előnyös tulajdonsága az is, hogykörnyezetbarátabb. -Akik fűtött körülményekkel rendelkeznek, azok maximálisan kihasználják a termálvíz lehetőségét -mondta a Délkertész elnöke, aki a jövőről elárulta, hogy a tervekben szerepel a Paprika Kiváló Minőségű Élelmiszer Védjegy bevezetése. Ez segíti abban a fogyasztót, hogy aki ezzel rendelkezik, ott minőségbiztosítás van mögötte. Erre a védjegyre pályázni lehet, erről a honlapon tájékozódhatnak a gazdálkodók.
https://www.delkertesz.hu/
A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat! - figyelmeztet legújabb szőlős felhívásában Zsigó György növényorvos.... ➜
Szójából nem vagyunk önellátók, de voltak olyan külföldi befektetők, akik azért jöttek hozzánk, hogy a hazai GMO-mentes szóját megvásárolják. Rossz hír, hogy öne... ➜
Egy kártevő rajzásmegfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor egy adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés a hőö... ➜
A tavalyi év jól sikerült a dinnyetermesztőknek: az április eleji fagyok után a hónap közepétől kiültették a palántákat, onnantól kezdve az időjárás rászolgált ... ➜
A meleg tél és koratavasz miatt korábban fakadtak, ébredtek fel a növényeink, a megszokottnál hamarabb kellett felvennünk a permetezőgépet. A jelenlegi helyzet is tartoga... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.