A baromfiágazat a legversenyképesebb valamennyi hazai ágazat közül: erre az egyik legárulkodóbb adat az, hogy az önellátottságunk 150 százalékos –beleértve a csirke és a pulykahúst egyaránt. De az utóbbi időszak gondjai itt is megjelentek, viszont még így is kiemelt helyen szerepelnek a szárnyasok a fogyasztók mindennapjaiban. Közeleg azonban az ősz, a fűtési szezon, amelynek a költsége a baromfitelepeken húzós lesz. A várható kilátásokról kérdeztük Muzsek Andrást, a Magyar Pulykaszövetség elnökét, a Gallicoop Cégcsoport vezérigazgatóját.
A héten megjelent a hír, hogy legkevesebb 30-35 százalékos áremelés várható a következő négy hónapban a baromfitermékeknél, mert valós veszélye van az ágazat zsugorodásának, miután a lakosság már elkezdte visszafogni a fogyasztását. A baromfihús árában eddig egyelőre még leginkább a tavalyi költségemelések hatása jelent meg, azonban az energiaárak elszabadulása új helyzetet teremt és újabb áremeléseket tesz szükségessé a feldolgozók és a termelők fennmaradása érdekében. Nagyon nehéz időszak elé néz az ágazat, a nem korszerű istállókkal rendelkező, kevésbé tőkeerős kisebb szereplőknél a téli leállások, illetve az állattartó telepek bezárása is valószínűsíthető. A csirke mellett a pulykát is érinti az előbb említett sok nehézség, de mivel népszerű termékekről van szó, ezért azt remélik, hogy nem lesz nagy a visszaesés.
-Aszályos éven vagyunk túl, ami a termésátlagokra is hatással van, s ez magával hozta a takarmány áremelkedést, a másik oldalon pedig közeleg a fűtési szezon és a csirke és pulyka ólakat fel kell fűteni. A gáz és az elektromos áram ára történelmi csúcsokra emelkedett, tehát olyan árakon kell ezt megoldani, ami eddig nem volt –fogalmaz a szakember, aki szerint további áremelkedés várható: az év elejéhez képest húsz százalékot emeltek és újabbakra is sor kerül ősztől.
-„Miután a nap végén mindenkinek ki kell fizetni az áramszámlát és a dolgozókat, így nem engedheti meg magának a termelő a veszteség felhalmozását. Vevőink is kénytelenek elfogadni ezt és áthárítani a költségeket a fogyasztókra. A Gallicoop Csoport 25 ezer tonnányi feldolgozott terméket gyárt, ezek közül a legnépszerűbb a párizsi, a virsli, a szalámi, valamint a panírozott termékek és ott vagyunk a saját márkás termékek piacán is. Azt látjuk, hogy a vevők úgy reagálnak ezekre az árnövekedésekre, hogy az olcsóbb termékeket vásárolják. Ezekből nem győzünk eleget gyártani. Sokkal akció érzékenyebbek lesznek ezért a jövőben a vásárlók” –mondta a vezérigazgató.
Azok a termelők vészelik át jobban ezt az időszakot, akik korszerűsítettek, mert így hatékonyabban és olcsóbban tudnak termelni. Jó hír továbbra is az, hogy a baromfi a legnagyobb és legjobban szervezett állattenyésztési ágazat, a hazai hústermelés több mint felét ez adja.
https://www.gallicoop.hu/
Március utolsó hetére a változékony időjárás nyomta rá bélyegét. A nappali hőmérséklet még most is átlag feletti volt, de éjszakánként gyakran fagyközeli értékeket mérhettünk. Jelentősebb csapadék csak a Dunántúl nyugati tájegységeiben hullott, más térségekben csupán néhány milliméter esett. A talaj felső rétege erősen kiszáradt, a kapás kultúrák talajelőkészítése zavartalanul folyik. Virágzik a kökény, a népi mondás szerint kezdődhet a kukorica vetése.... ➜
A tavalyi évben keletkezett káresemények után mintegy 1.680 mezőgazdasági termelő részesül március végéig 2,85 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásb... ➜
A beporzást segítő rovarok, többek között a méhek, tevékenysége nélkülözhetetlen, nélkülük számos növény nem fejleszt termést. Termesztett növényeinknél előf... ➜
Húsvét környékére apró esőket és felmelegedést jósolnak a meteorológusok, így berobbanhat a fertőzés! Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az át... ➜
A 2024. évi kárenyhítési évre vonatkozóan megjelentek a legújabb tudnivalók. A bejelentésre vonatkozó határidőkről és a bejelentés módjáról kapnak fontos informá... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.