A jó időnek köszönhetően beindultak a tavaszi munkálatok, először a fólia üvegházakban majd a szabad földeken is. A talajmunkálatok során sok esetben különféle pajorokat forgatunk ki a talajból, amiket majdnem minden esetben kártevőként határozunk meg. A hazánkban gyakori cserebogár lárvája - avatatlan szemnek - nagy hasonlóságot mutat a rózsabogár lárvájával. Fontos tudnunk azonban, hogy ezek a pajorok bármennyire hasonlítanak is, másféle tevékenységet folytatnak lárvaállapotuk során és később más faj imágója fejlődik ki belőlük. Mik a különbségek, hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?
Élőhelyük szerinti különbség
A két faj lárváinak mivel más a tápláléka ezért élőhelyük szerint is megkülönböztethetjük őket.
A rózsabogár lárvái korhadéklalók, a komposzt alkotóelemeinek lebontási folyamatában vesznek részt, itt fejlődnek, majd május-júniusban bújnak elő a kifejlett bogarak. Ezek szerint, ha egy komposztálót, vagy korhadó/rothadó növényi maradványokat szórunk szét és benne több fehéres, vastag, szőrös lárvát találunk, amelyek kifli alakban vannak görbülve, ha egy ásónyomban sok ilyen lárva van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a rózsabogár lárváihoz van szerencsénk.
Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) pajorja (forrás: wikipedia)
A zöld cserebogár hazánkban a homokos területek lakója, jelenleg ez az egyik legnagyobb kártételű faj Magyarországon. A zöld cserebogarak tojásaikat a talajba rakják le, majd 3 évig a talajban fejlődnek a lárvák, eleinte csak a humuszt eszik, később a növények gyökereit károsítják. A pajorok a talajban telelnek át, június második felében és júliusban rajzanak ki.
Májusi cserebogár (Melolontha melolontha) pajorja (forrás: wikipedia)
Különbségek a kifejlett bogarak kinézetében
Az aranyos rózsabogár és a zöld cserebogár mérete kb. azonos.
Azonban az aranyos rózsabogár fémesen zöld, fényes fedőszárnyain jellegzetes fehér mintázat látható, és teste alul rézvörös színű. “Tarkóján” a tor és a potroh találkozásánál háromszög alakú alakzat található, mely fontos jel a más hasonló nagyság és színű bogaraktól való megkülönböztetésben.
Aranyos rózsabogár (forrás: pixabay.com)
A zöld cserebogár fő jellemzője, hogy háta nem sima, hanem domború.
Zöld cserebogár (kép: agroforum.hu)
Kártétele szerinti különbségek
Az aranyos rózsabogarat általánosságban nem soroljuk a jelentős kártevők közé. Csak a kifejlett alakja károsít, alkalmi kártevőnek tekinthető, mivel a gyümölcsfák virágzatának bibéjét, porzóit, szirmait eszi, kirágja, így azokból a virágokból nem fejlődhet már termés.
A rózsabogár a lombot szinte soha nem károsítja (szemben a zöld cserebogárral).
A zöld cserebogár szőlőn okozott kártétele már évtizedek óta ismert.
Védekezés ellenük
Mivel a rózsabogarak kártétele kevésbé jelentős a zöld cserebogakéhoz képest, így a kertünkben cikázó egy-egy rózsabogár miatt még nem kell aggódnunk.
Az aranyos rózsabogarat vonzza a kék szín, tehát virágzáskor és a barackfélék érésekor érdemes kék színű, erjedő gyümölcslével feltöltött tálkákat kihelyezni, melyekkel számos egyedet össze lehet fogni.
Biológiailag is védekezhetünk feromoncsapdákkal, vagy nem olajos rovarölőkkel. A pajorok láthatatlan kártétele sokkal nagyobb kihívás.
Mindkét bogárfajra kifejlesztettek és kereskedelmi forgalomban is kaphatók feromoncsapdák. Használatukkal a bogarak rajzása nyomon követhető, párhuzamosan a bogarak egyedszámát is csökkentik, illetve időzíthetjük a vegyszeres védekezés időpontját is. Vegyi védekezésben a deltametrin, lambda-cihalotrin, acetamiprid hatóanyag-tartalmú rovarölő szereket lehet alkalmazni. A felkészült mezőgazdasági boltok várják Önöket a védekezésben szükséges termékekkel, szaktanácsokkal. - írja a Kerti hírmondó 2023. Évi 4. Számában Bors Anita.
Indulhat a harc a talajlakó kártevők ellen
Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 0C) még a mélyben...
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.