Veszteséget termelnek a baromfivágóhidak Európa-szerte. Ennek az az elsődleges oka, hogy jelentősen visszaesett a fogyasztás a kontinens országaiban. Néhány évvel ezelőtt még a termelők panaszkodtak arra, hogy az önköltségi ár közelében, vagy az alatt termelnek. Egy dolog biztosra vehető: sokáig nem tartható, hogy a termelési lánc valamelyik tagja tartósan veszteséges legyen.
Már két éve termel jelentős veszteséget a víziszárnyas ágazat, a termelők egy része a nehézkes körülmények miatt felszámolta az állományukat. Tavaly már eredményes évet zárt az ágazat, de a vágóhidak nehéz helyzetben maradtak, ami sokáig már nem tartható. A baromfiiparban a feldolgozás nem könnyű, amelynek oka, hogy az árak jóval nagyobb mértékben estek vissza, mint a termelési költségek – tehát a takarmány és az energiaár –, de nagy mértékben növekedtek a rendszerhasználati díjak és az üzemanyag használat mértéke. Ezek megnövelték a szállítási költségeket. Szabó Miklós a Tranzit-Ker alapítója, a Magyar Lúdszövetség elnöke az okok felsorolását azzal folytatta, hogy a fogyasztói árak is csökkentek, de az élelmiszer feldolgozó üzemek átadási árai is nagy mértékben estek vissza. Annyira, hogy bajban vannak ezek az üzemek, mert veszteségesen termelnek, ami hosszabb távon az ágazat egyik szereplőjének sem jó.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.