Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.
Hogyan menthető meg a súlyosan moníliával fertőzött fa?
Ismét a kajszival kezdem. Az alábbi képen a virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig… A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba.
Moníliás kajszi fa
Levéltetvek
Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.
Levéltetű ribiszkén
Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. almában a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalán kivonat is. A felsorolt rovarölők közül néhányat más kerti növényekre is engedélyezték levéltetvek ellen.
Ne térjenek el a termékek címkéjén leírtaktól! Csak az engedélyben szereplő növényekre mérték be, számolták ki pl. az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.). Lehet, hogy más növény termésében nem vagy csak lassabban bomlik le a készítmény! Az engedélytől eltérően még a gyümölcsből készült lekvárban vagy a pálinkában is találkozhatnak a szer maradványával. Így járhatnak a töményebb permetlével permetezők is!
Lisztharmat
A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó 03.23-án készült, egy idős Jonathán almafán. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek.
Lisztharmat almafán
Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul, stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyeket majd a varasodásról szóló felhívásban felsorolok. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték.
Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát.
A lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i.
Időben kezdjük meg a csonthéjas növények védelmét
A kora tavaszi időjárásnak köszönhetően a kertészeti növények egy részénél megszűnt a kényszernyugalmi állapot, és fejlődésnek indultak. A legnagyobb gond a mandulával, a korai kajszival...
Időben kezdjük meg a védekezést monília ellen
Zsigó György növényorvos tanácsai. Tavaly pontosan két héttel később, március közepén írtunk a virágzó kajsziról. Az idén nem várhatunk tovább, az ország minden pontján beindult a...
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.