Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Sikeres innováció segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

2024.03.26

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll pl. az USA-ban, Argentínában és Írországban.

A most sikeres innovációnak minősített, nagy hatékonyságú HPLC eljárás az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban (hozzávetőleg 20 perc elemzési időtartam alatt) képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.



Ez a terület azért is kiemelten fontos, mert e variánsok élettani folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és orvostudományi kutatások fókuszába kerül. 
Az A1 típusú béta-kazeint például mind ember-, mind egérkísérletekben összefüggésbe hozták a bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, a megnövekedett emésztési idővel, valamint különféle emelkedett gyulladás markerekkel is. 

„A vizsgálatokat többletszolgáltatásként nyújtjuk ügyfeleinknek, azaz elsősorban a kisüzemi tej- és sajtfeldolgozással foglalkozó kisvállalkozások számára. Emellett azt is tapasztaljuk, hogy a tudatos táplálkozási trendek erősödésével egyre növekszik az igény az A1 és A2 variánsok elkülönítése iránt, így a fehérjefrakciók elválasztásának új módszere egyre inkább érdekli a nagyvállalatokat is” – mutatott rá Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.


A vizsgálat iránti igény növekedésével az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel az eljárás szakmai körökben történő megismertetése, releváns laboratóriumok számára a vizsgálati módszer kiajánlása. A szabadalom tehát más felhasználók, laboratóriumok számára is nyitott, a vizsgálati eljárás részletes leírása hozzáférhető. Ezáltal nemcsak a fejlesztő, hanem a hasonló tevékenységet végző laboratóriumok is bővíteni tudják szolgáltatási portfóliójukat, az MTKI Kft. pedig tovább erősíthetipiacvezető szerepét többek között a tejipari módszertani kutatások terén.


Kapcsolódó cikkek:


Tejpiaci dilemma: Minőségi hazai, vagy olcsó import?

Megváltoztak tej- és tejtermék-fogyasztási szokások: kevesebbet veszünk és eszünk, mint 30-40 évvel ezelőtt. Átrendeződött a piac is, ugyanis ma már a boltokban számtalan külföldi termékkel versenyeznek a hazai áruk. Eközben a termelők bevételét a drága takarmányok és az alacsony felvásárlási árak is csökkentik.


Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.