Hőcsúcsokkal és kisebb-nagyobb esőkkel folytatódik az idei tavasz. Ez az időjárás minden szempontból kedvező feltételeket teremt azoknak a kórokozó gombának, melyek többsége jó erőben vészelte át a telet, a telepeiket nem gyérítették a téli fagyok. A növények többsége már kizöldült, a kis leveleken, a friss hajtásokon fertőzhetnek a kórokozók. Úgy tűnik, hogy „gombásan” folytatódik az év - így számol be Zsigó György növényorvos az aktuális növényvédelmi teendőkről.
Mit tegyünk, ha a gyepünket megbetegíti a rozsdagomba?
Több budapesti parkban is erős rozsdafertőzést láttam a gyepen. A gabonafélék egyik legveszélyesebb és nehezen leküzdhető kórokozói. A probléma nagysága és a termesztett növény gazdasági jelentősége miatt a kalászosokra több mint ötven gombaölő szert engedélyeztek rozsdabetegségekre. Ezek között szerepel az egyetlen olyan közterületi gombaölőnk is a Tazer 250 SC, melyet rozsdabetegségekre is engedélyeztek. Az engedélyokirata szerint „közterületi jelentőségű fásszárú- és évelő növények, cserepes- és vágott dísznövényeknél” használható, tehát szabálykövető munkavégzésnél a gyep ezzel sem permetezhető.
Közterületen megelőzéssel védekezhetünk ellene! A jó táperőben lévő fűfélék ellenállnak a kisebb fertőzési nyomásnak. Kerülni kell a túlöntözést és a túlzott nitrogéntrágyázást, mert ezektől felhígulnak a növényi szövetek. A gyorsan felszáradó, szellős állományban nem érzik jól magukat a rozsdagombák, ne hagyjuk a fűnyesedéket a felületen és a gépi szellőztetés is eredményes lehet. Meglévő gyeptakaró alatt már nem lehet kicserélni a talajt, de telepítésnél hosszú évekre megalapozhatják a növényeik egészségét, ha ezek megfelelő minőségű talajba kerülnek. A fotó kedden készült, agyontaposott útmenti gyepszegélyben kínlódó fűcsomókon.
Még csak próbálgatjuk a biostimulátorokat, biokondícionálókat, de valószínűleg nagy szerepük lesz az egészséges növényállomány kialakításában. Ezek nem növényvédő szerek, nem vonatkoznak rájuk a növényvédelmi jogszabályok!
Platánfákon károsít az apignomóniás betegség
Kedden valószínűleg az apignomónia károsításával is találkoztam platánon. A száradó kis csúcslevelek és az idősebb levél száradó levélere az apignomóniára jellemző tünetek. Most csak elvétve láttam ezeket a tüneteket. Rendszeresen ellenőrizzék a fáikat, mert a gomba teljes lombhullást is okozhat. Lisztharmatos platánleveleket sem tudtam még fényképezni.
Csapdázási tájékoztatók
Kedden az országos előrejelző hálózatunkban felszereltük a vadgesztenyelevél-aknázómoly csapdáinkat. Őszig a siklósi, maroslelei, a debreceni, a tanakajdi, a hatvani, a kecskeméti és több budapesti csapdaponton Önök is követhetik a moly rajzását. Jövő héttől keressék a szerdánként frissülő táblázatot honlapunkon, a www.novenyvedoszer.hu -n. Fontos tájékoztatást kaphatnak a kártevőről, mert a növényorvosok a fogási adatok alapján tűzik ki a permetezés időpontját. A legpontosabban mindenki a saját fáira kiakasztott csapdákkal tudja követni a kártevőt.
Sajnos néhány napja az alábbi hirdetménnyel találkozhatnak az érdeklődők a csalomoncsapdak.hu oldal webshopjában. Idén februárban itt még be lehetett szerezni az eszközöket. Gyors keresgélés után megtaláltam a Biocont Magyarország Kft. csapdái között az aknázómoly illatanyagát (feromonját) is. A tavalyi felhasználók szerint ez is kiválóan működött. A vadgesztenyelevél-aknázómoly feromon szavakra keresve pedig a kereskedőkhöz is eljuthatnak.
Így védekezzünk a bundásbogarak ellen
Ebben az évben is megjelentek a bundásbogarak a kertekben a tavaszi virágzással együtt. A bundásbogarak a virágokat szeretik, ezeket fogyasztják, tehát kizárólag a virágzás időszakában jelennek...
Indulhat a harc a talajlakó kártevők ellen
Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (4-10 0C) még a mélyben...
Hagyományos szőlő és borfajtáink közé tartozik a kadarka, a Dél-Alföldön nagy múltra tekint vissza a termesztése és készítése. Ez volt az első olyan fajta Kiskőrösön és környékén, ami megjelent és óriási gazdasági fejlődést indított el. Ez a térség valamikor állattartással és legeltetéssel foglalkozott, aztán a filoxéra járvány adta meg a lehetőséget a Homokhátságnak, hogy szőlőtermesztéssel foglalkozzanak – így jelent meg elsőként a kadarka és volt meghatározó egészen a rendszerváltozásig. A szőlőtermesztés szerencsére most is meghatározó szerepet játszik a Dél-Alföldön: az önálló hegyközségek közül a 2600 hektárjával a Kiskőrösi Hegyközség a legnagyobb az országban, tehát még mindig óriási szőlőterületeik vannak. Bár a kadarka eredetileg a Balkánról került hazánkba, évszázadok alatt a magyar borkultúra meghatározó elemévé vált. Ma már a magyar fajták közé sorolják.... ➜
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
Koccintásoktól volt hangos a rádpusztai Gasztro Élménybirtok. Tizenhét dél-balatoni borász mutatkozott be a Vince-napi sétáló kóstolón, sőt még a pezsgőkészítésb... ➜
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült. A Zamárdiban élő Pach Gáb... ➜
Bár a pezsgő egész évben elérhető a boltok polcain, a legtöbben az év végi ünnepek kapcsán teszik kosaraikba. A pezsgőkészítésnek hagyománya van hazánkban. A Nemze... ➜
Már nem csak az év végén ugrik meg a kereslet a pezsgők iránt, ugyanis nem véletlenül jelennek meg a borospincékben látványosan a pezsgők év közben és állnak rá a ... ➜
Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén. A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik v... ➜
A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vál... ➜
Önvezető traktorok, szőlőmetsző robotok. A digitalizáció már régóta jelen van az agrárium meghatározó ágazatában, a szőlőtermesztésben és feldolgozásban, ám a ... ➜
Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek,... ➜
Nem csak kevesebb bort fogyasztunk, de az ízlésünk is alaposan megváltozott. Többek között ez derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legújabb piackutatásából. E... ➜
A Dereszla Bisztró ötvözi a hazai és a nemzetközi ízvilágot, ami ugyan rövid, de annál fantáziadúsabb étlapján is észrevehető. Mindössze 3-3 előétel, leves és de... ➜
Új szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a bortermelőknek. A kiterjesztett gyártói felelőségi rendszer (EPR) keretében bevezetésre került a borágazat számára egy egyszerű... ➜
A szőlő művelése és értékesítése során el kell gondolkodnia a termelőnek, hogy milyen fajtára van szükség – ez határozza meg leginkább a nyereségességet. Az Irs... ➜
Új és különleges vörösbor gazdagítja ezentúl a balatoni borok választékát, elsősorban azokra gondolva, akik az igazán minőségi borokat keresik és kedvelik. A Deresz... ➜
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat – jelentette ki Nagy István agrárminisz... ➜
Amíg Magyarországon húsz éve még harminc liter volt az éves átlagos borfogyasztás egy személyre nézve, idén ez 17 és fél literre esett vissza. Bár sokan azt gondoljá... ➜
Támad a lisztharmat, de szinte minden gombabetegségnek a tünete fellelhető már valamennyi borvidék szőlőiben. Az elmúlt napokban lehullott eső és a párás időjárás m... ➜
Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. To... ➜
Hogyan indul be az aszúsodási folyamat? Mennyi csapadékot kap még a szőlő? Ezek a kérdések foglalkoztatják a szőlőtermesztőket Tokaj-Hegyalján, ahol egyes fajtáknál ... ➜
Bár az elmúlt néhány napban sok helyre megérkezett az eső, a hosszú ideje tartó szárazság szinte mindenhol érezteti hatását, így a tokaji szőlősgazdák is küzdenek... ➜
Töretlen a népszerűsége a Dereszla Pincészet pezsgőinek, de emellett természetesen a boraik is keresettek. Az értékesítési adatok ezért arra késztetik mind a balatoni,... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.