Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Rendőrök vigyáznak ezentúl a tokaji aszúszemekre

2023.10.19

A szőlőtermesztők és a termés védelme érdekében megállapodást kötött a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a Szerencsi- és a Sárospataki Rendőrkapitánysággal. A szüreti időszakban ezentúl fokozottabb lesz a rendőri jelenlét az ültetvényeken, de az ellenőrzésbe bekapcsolódnak a helyi polgárőrség munkatársai és a termelők is. A hegyközségi tanács szerint ezentúl nagyobb biztonságban várhatják a szüretet a gazdálkodók, ugyanis a világszerte legértékesebb szőlőként számon tartott tokaji a nyerészkedők érdeklődését is felkeltette.    

Egy kilogramm első osztályú aszúszem felvásárlási ára idén 3600 forint, ami a korábbi évekhez képest idén rekordot döntött. Ez mindenképpen jó hír a termelőknek, akiknek régi vágya teljesült azzal, hogy létrejött a megállapodás a rendőrség és a hegyközségi tanács között ennek az értékes alapanyagnak a védelméről. A kései szüretelésű szőlő ugyanis felkeltheti a figyelmét azoknak is, akik mások kárára szeretnének anyagi hasznot remélni belőle, ezért ezt akadályoznák meg minél hamarabb. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint ez az együttműködés a termelőket is védi, ugyanis amiért egész évben rengeteget dolgoznak és nem kevés anyagi áldozatot hoznak, attól jogosan várhatják el azt, hogy biztonságban legyen.



-"Az idei év egy kimondottan klasszikus évjáratnak tekinthető, szemben a tavalyival, amelyet végig kísért a szárazság, de ennek ellenére is szép borok születtek. 2023-ban jó előjelekkel indult az évjárat: időben elindult a rügyfakadás, megfelelő volt a csapadékellátottság és a napsütéses órák száma, tehát ezért is nevezhető klasszikusnak minden szempontból. A szürettel is elégedettek lehetünk, ugyanis a pincészetek nagy része már befejezte a száraz borok alapjául szolgáló szőlők szedését, a borok pedig szépen erjednek. Elkezdődött az aszúszemek gyűjtése, és a dűlők fekvésétől függően kedvezően alakul az aszúsodás a borvidéken. Összességében szép, gazdag ízvilágú száraz szamorodni és aszú borokban reménykedünk" –nyilatkozta Molnár Péter.

Korábban ezzel is foglalkoztunk:
https://novenyvedoszer.hu/novenyvedelmi-tanacsok/ezert-zuhant-oriasit-a-hazai-borfogyasztas

Folyamatosan szedik az aszúszemeket a Dereszla Pincészet ültetvényein is, ahol még néhány nap van még hátra az úgynevezett aszúáztató bornak való szőlő szüretéből. Kalocsai László birtokigazgató szerint is kiváló évjárat várható minden szőlőfajtából. Hozzátette: komoly mennyiségű szőlőt különítenek el pezsgő alapanyagnak, ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a tokaji pezsgők iránt, amelyek furmintból és hárslevelűből készülnek.

-A borászati piac nagyon változatos képet mutat idehaza és a nagyvilágban is: mindenütt érezhető a csökkenő borfogyasztás, ami a fehérborokat érinti a legkevésbé – ez jó hír a tokaji szőlőtermelőknek. Ez összefüggésben lehet az életmódunk változásaival, a globális felmelegedéssel és az átalakuló fogyasztói trendekkel, amelynek köszönhetően a fehérborok és a pezsgő népszerűsége, vásárlása enyhén emelkedik, míg a vörösborok fogyasztása csökken. Lengyelország egyébként kiemelkedő felvásárlója a tokaji boroknak, tehát egy olyan országról beszélünk, ahol nincs nagy hagyománya a borkultúrának, viszont folyamatosan növekszik a borfogyasztás. Ez a tendencia azért is elgondolkodtató, mert a jövőben átrendeződhet az ágazat azzal, hogy amíg a tradicionális bortermelő országokban a fiatalok az égetett szeszes italokat jobban előnyben részesítik, addig egy jó marketinggel megcélozhatók azok a régiók, ahol a hűvösebb éghajlat miatt kevés alapanyag terem –hangoztatta a birtokigazgató. 

Ez is érdekes lehet a témával kapcsolatban:
https://novenyvedoszer.hu/hirek/ez-a-jovo-palackos-helyett-dobozos-bor


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.