Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

Orosz és tajvani piacokon a hazai bor és pezsgő

2022.09.13

Tokaj-Hegyalján befejeződött a szüret a Dereszla Pincészet ültetvényein. Erre még nem volt példa, hogy a tervezettnél három héttel korábban végezzenek a munkával. Tovább folytatódik azonban az integrációs partnerektől történő szőlő beszállítása és feldolgozása. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő mennyiségű és nagyon jó minőségű pezsgő alapanyag kerül a pincébe.

Eddig kétezer mázsa szőlőt dolgozott fel a Dereszla Pincészet, amelyet évek múlva pezsgő formájában vásárolhatnak meg a fogyasztók. Jelenleg a száraz borok alapanyagának a szüretével folytatódik a munka, és az elmúlt napok időjárásának köszönhetően akár az aszúsodás is beindulhat a borvidéken. A korai szüret oka Kalocsai László birtokigazgató szerint nincs összefüggésben a légköri aszállyal, hanem a szárazpezsgő alapanyagának számító furmint és hárslevelű olyan érési szakaszba került, nem volt érdemes tovább várni a szüretével.



A Dereszla balatoni ültetvényein is zajlik az őszi munka: jelenleg a rozé szőlőt szüretelik és ott is jelentősebb mennyiségű pezsgő alap készül kékfrankosból és pinot noir-ból. Már befejeződött a száraz fehérboroknak való szőlő feldolgozása és mostantól azt várják, hogy mikor kerül megfelelő érettségi állapotba a kék szőlő, amelyből magasabb minőségi kategóriájú bort szeretnének készíteni.

Az értékesítési adatok is igen árulkodóak: az idei év áttörést hozott a balatoni borok eladásában és jelenleg hat országba szállítják a Dereszla balatoni borászatának a borait. Jelentős mennyiséget tesznek ki ezek közül a dobozos borok, amelyeket főleg az orosz és a tajvani piac fogyasztói kedvelnek, de megkezdődtek a szállítások Hollandiába, Németországba és Lengyelországba is. Egy amerikai partner például annyira megszerette a birtok borait, hogy beválogatta a saját márkás borai közé az olaszrizlinget és a kékfrankost. Még ebben az évben tervezi a Dereszla Pincészet a 2022-es rozé és olaszrizling piacra juttatását. Az olaszrizling azért is fontos, hogy jelen legyen a piacon, mert a korábbi készletek teljesen kifogytak, tehát mindenképpen kellenek az új tételek.

A Dereszla Bisztró is készül az őszre többek között azzal, hogy október elsejétől új étlappal fogadja a vendégeit, de a bisztróra jellemző hagyománnyal, a közkedvelt magyar ételek népszerűsítésével nem szakít a jövőben sem. A klasszikus ételek kivételével minden étel teljesen új formában jelenik meg.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu - Kommunikáció / Talentis Agro - Kommunikáció

Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.