Európában eddig egyedülálló az akezdeményezés, miszerint atápanyag-utánpótláshoz szükséges mikrobiológiai termékeket drónnal juttatják ki azokon a területeken, ahová munkagéppel nem lehet eljutni. Vagyis a talajélet javítása ma már a levegőből is megtörténhet. Erről állapodott meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Bio-Nat Kft. Az év elején történt bejelentést gyorsan tettek is követték, ugyanis az egyetem tangazdaságában évente megforduló 4-5 ezer hallgató a mindennapokban is hasznosítani tudja a leírt megállapodás részleteit.
Az együttműködés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a regeneratív és az okszerű gazdálkodásról széles körben értesüljenek azok a hallgatók, akik az egyetemre jönnek. Olyan technológiákkal, talaj- és növényvédelmi eljárásokkal találkozzanak, amelyek a mai uniós irányelveknek és követelményeknek is megfelelnek. A drónok esetében ez azt jelenti, hogy modern környezetben, modern gépekkel és modern kijuttatási eszközökkel ismerkedhetnek a gyakorlatban. Umenhoffer Péter, a Bio-Nat Kft. cégvezetője azt emelte ki a megállapodásból, hogy évente 4-5 ezer hallgató fordul meg a MATE tangazdaságában, akiknek meg kell mutatniuk azt, hogy ezekkel az eszközökkel és a mikrobiológiai készítményekkel hogyan történik a kijuttatás.
24. óra: így fordíthatjuk vissza a talajpusztulást
Foltosodás, belvizek, tömörödés, pocokinvázió. Folyamatos jelzések ezek, amelyek egyértelműen a talajpusztulás következményei. Egyre többen hangoztatják ezért azt, hogy a termőtalajaink 80-90 százalékban komoly problémákkal küzdenek, ugyanis az intenzív gazdálkodás miatt végleg kihasználtuk az elmúlt 30-40 évben a talajainkat, amelyek eljutottak arra a szintre, hogy a legkülönbözőbb módon figyelmeztetnek bennünket.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ... ➜
Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy... ➜
A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé... ➜
A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ... ➜
Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz... ➜
| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.