Növényvédőszerek az egészséges élelmiszerekért! | 2024.05.04
novenyvedoszer.hu

MIÉRT NYÚLNAK MEG A LAKÁSBAN NEVELT PARADICSOM PALÁNTÁK?

2024.03.25

A paradicsom növények növekedését, annak gyorsaságát a környezetének hőmérséklete és a világosság határozza meg. A már valódi levelekkel rendelkező paradicsom növények növekedése 22 °C-os helyen ideális, de 15-29 fok között is jól érzi magát. Amit a palántanevelésnél sokan nem vesznek figyelembe, hogy csírázáskor és szikleveles korban ettől eltérő hőmérsékleten fejlődnek jól a palánták - figyelmeztet írásában Dr. Némethy Zsuzsanna, a  www.novenydoktor.hu oldal növényorvosa.


Csírázáskor 27-29 °C, míg szikleveles korban az első valódi levelek megjelenéséig a 15-18 °C számukra az optimális. 

A palánták napszaktól függően is eltérő hőmérsékletet kívánnak. Éjszaka a nappali hőmérsékletnél 4-6 fokkal alacsonyabb hőmérséklet számukra a megfelelő.

Ez azt jelenti, hogy az egyenletes hőmérsékletű, központi fűtéses lakás nem nyújtja növekedésükhöz a megfelelő feltételeket, gyorsabban nőnek, mint kellene, ez okozza a vékony, magas palánta szárakat. 


A fokozott növekedést tovább erősítheti a túlzottan nedvesen tartott földjük, a „túlgondoskodás”. Így jönnek létre a cérnavékony palánták, melyek nem tudják megtartani a csúcson fejlődő levélkéket, és eldőlnek.

A palánták nyurgulását - a magas hőmérséklet mellett - segíti a fényhiány. Lakásban, ablak mellett nevelt palántáknál soha nem elegendő a számukra szüksége fény, a növények fény hiányában felnyúlnak, etioláltak lesznek, szövetük laza, gyenge, színük világoszöld.

Olyan helyet érdemes a palántáknak keresni, ahol 6-8 óra időtartamban éri őket a kinti napfény: sarokszoba több oldalra néző nagy ablakokkal, veranda vagy télikert. Legjobb az üvegház vagy fóliaház, ahol reggeltől estig a fény, a megfelelő világosság biztosított. 

A nappalnál hűvösebb éjszaka hiánya a palántáknál késlelteti a virágbimbók differenciálódást, megjelenését. Az egyenletes hőmérsékleten nevelt palántáknál – bármilyen nagyra nő a lombjuk – a virágzás kezdete későbbre tolódik, így a gyümölcs képződés, érés is lassabban indul meg kiültetés után.


Kapcsolódó cikkek:


Ezek a paradicsomok hozhatnak bő termést

Kiemelkedő minőség, sajátos íz és színvilág, kiváló alkalmazkodó képesség. Ezek a főbb jellemzői a tájfajta paradicsomnak. Már több, mint tíz éve sikeres ez a paradicsom mentő program, amely mag formájában elérhető valamennyi kiskert tulajdonos számára is.

Karotinoid tartalom a magyar zöldségekben

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara vizsgálatot végzett a sárgarépában és a paradicsomban lévő karotinoidok mennyiségi kimutatására vonatkozóan. A karotinoidok sárga, narancssárga és piros sínű, vízben nem oldódó pigmentek a gyümölcsökben és zöldségekben. Jó antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, így köztudottan kiváló egészségjavító hatással bírnak. A paradicsom fő karotinja, a likopin bizonyítottan rákellenes hatással bír, míg a sárgarépában lévő β-karotin pedig A-provitamin aktivitással rendelkezik, így a szervezet azt megfelelően hasznosítani tudja.


Ezeket is olvasta már?

Günzer Tamás lett az év bortermelője

2024.03.05

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. A Magyar Bor Akadémia elnöke, Koch Csaba ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a kétkörös szavazás alapján igen nagy merítéssel került odaítélésre ez a díj. Első körben közel 900, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, jelentős szakmai szervezetek tagjai, a vendéglátás és a gasztronómia kiemelkedő személyei csakúgy, mint a szaksajtó képviselői szavazhattak. A második körben a Magyar Bor Akadémia tagjai és korábbi Év Bortermelője címmel rendelkező borászok voksolhattak. ...

Magyar borok sikerétől volt hangos a Sakura Borverseny

2024.03.05

Aranyérmet kapott a Dereszla Pincészet száraz Furmintja a Japánban nemrégiben megrendezett Sakura Nemzetközi Borversenyen. A bor egyébként nem ismeretlen az országban, ugy...

Új pályázatok segítik a hazai borászatok fejlődését

2024.02.20

A borászok már nagyon várják a tavasszal meghirdetendő pályázatokat, amelyek lehetővé teszik többek között szőlészeti gépek, technológiai berendezések beszerzésé...

Ezekre pályázhatnak idén a hazai borászatok

2024.01.29

A szőlő-és borágazat jelentős technológiai és tudásigényes ágazat, ahol az nyer, aki gyorsabban látja meg az alkalmazkodás új irányát és a kínálkozó információ...

Balaton 2024: olaszrizlinggel erősítenek a borászok

2024.01.25

Az olaszrizling régebben egy méltatlanul lenézett szőlőfajta volt, most pedig elmondható róla, hogy nem megy ki a divatból. A borászok a kezdetektől tisztában voltak azz...

MÉG TÖBB CIKK INNEN

Szakmai partnereink

Korábbi cikkeink minden rovatból

Íratkozzon fel a növényvédelmi hírlevelünkre!

Minden hétfőn elküldjük a legfontosabb híreket levélben.  






Megismertem és elfogadom: Adatkezelés




| +36 (84) 510-009 | info@novenyvedoszer.hu | © novenyvedoszer.hu | Minden jog fenntartva.